Borrell creu que la Unió Europea perillarà si la dreta nacionalista i l'independentisme guanyen les eleccions

El candidat socialista a les eleccions europees proposa crear una assegurança d'ocupació europea i defensa una unió bancària
19 maig 2019 17:47h
Borrell aposta per "acceptar els immigrants" perquè Europa no es "convertisca en una civilització que desapareix". / Europa Press

VALÈNCIA. El ministre d'Afers Exteriors en funcions i cap de llista del PSOE al Parlament Europeu, Josep Borrell, ha advertit que "si la dreta ultranacionalista i populista, entre ella els independentistes, guanya la batalla electoral", seria "bastant complicat fer que Europa continuara funcionant". A més, ha advertit que els "europeus no podran sobreviure al món si no s'uneixen".

Així s'ha pronunciat a València durant el míting central de campanya socialista per a les eleccions municipals i europees, junt amb la candidata del PSPV-PSOE al Parlament Europeu, Inmaculada Rodríguez-Piñero; la candidata a l'Alcaldia de València, Sandra Gómez, i la secretària general del PSPV-PSOE de la demarcació de València, Mercedes Caballero.

Durant la seua intervenció, Borrell ha advocat per un salari mínim europeu i per una assegurança de desocupació europea perquè l'"atur dels grecs siga també un problema dels alemanys"; ha defensat una unió bancària que "garantisca els dipòsits de tots" i ha reivindicat un pla d'inversions per a fer front al canvi climàtic. També ha plantejat que el programa Erasmus, que considera una "fàbrica d'europeus", s'amplie a treballadors manuals, persones majors i a "totes les classes socials".

Així mateix, ha criticat els "partits d'extrema dreta que volen alçar fronteres i tornar a enfrontaments entre religions, identitats i cultures". Ha recordat que fa 70 anys Europa era un continent "destrossat" i ha advertit que "no seria tan difícil tornar a ballar-la".

"Cap jove europeu té por que l'envien amb una baioneta a matar al seu company d'Erasmus de l'any passat" i això és un "progrés extraordinari", ha subratllat, per a remarcar que aquesta i altres qüestions "són coses tan importants que no se'ls dona importància", encara que "l'estat natural de les coses és el conflicte" i la "frontera", ha alertat.

"Tots tenim un immigrant dins"

D'altra banda, ha indicat que cal "acceptar immigrants" perquè Europa no es "convertisca en una civilització que desapareix". "Tots tenim un immigrant dins", encara que això siga "més difícil d'explicar que el discurs carrincló i demagògic que agita la bandera i el crucifix i crida a les velles llegendes imperials per a reclamar una Espanya que només existeix en la seua imaginació", ha asseverat, abans d'advocar per "sentir-se orgullós d'Espanya sense caure en un patriotisme xaró".

Amb tot, ha reconegut que "cal ser crític amb la idea d'Europa". "Soc europeista, però no soc un 'eurobeato' que diu que tot el que ve d'Europa és bo", ha manifestat, al mateix temps que ha posat el focus en què s'han comés "molts errors", com quan es "va voler fer l'Europa del lliure mercat" i els estats membres van acabar "fent-se competència deslleial" entre ells.

next