Diari La Veu del País Valencià
El Botànic II es pinta de verd amb la lluita contra l’emergència climàtica com a eix principal

VALÈNCIA. El Botànic II ja és una realitat. El seu programa, és a dir, el ‘què’, també; almenys sobre el paper. Durant els quatre anys vinents, el PSPV, Compromís i Unides Podem hauran de treballar per a materialitzar, entre d’altres, el primer dels seus eixos de govern: el de Transició ecològica i lluita contra l’emergència climàtica.

Tal com va explicar Mónica Oltra aquest dimecres després de signar l’acord de govern al Castell de Santa Bàrbara d’Alacant, “tot haurà d’estar envoltant” aquesta línia de treball verda i totes les polítiques que s’impulsen “hauran de posar l’accent” en la qüestió mediambiental.

També Ximo Puig va assegurar aquest dimecres al matí que, tan prompte fora investit president, proposarien a les Corts declarar l’emergència climàtica. “No hi ha excuses”, va dir sobre el canvi climàtic. I va continuar: “Créixer sense respectar el medi ambient és suïcida”. A més, va remarcar que “aquest planeta es mereix que les pròximes generacions el tinguen com el vam trobar nosaltres” i, en aquest sentit, va fer referència al moviment ‘Fridays for Future’.

Les conselleries encarregades de dur endavant les polítiques verdes del nou Botànic seran la d’Agricultura, Medi Ambient, Desenvolupament Rural i Emergència Climàtica (que estarà en mans de Compromís), i la d’Habitatge, Sostenibilitat Energètica i Coordinació de Polítiques Mediambientals (una cartera d’Unides Podem).

Va ser precisament la disputa sobre el ‘qui’ de Medi Ambient la que va tensar les negociacions per a reeditar el Botànic. Així, els entrebancs que han dilatat l’arribada d’un acord estan relacionats amb qui es quedava la cartera ‘verda’, un tira i afluixa entre Podem i Compromís que finalment s’ha resolt amb la vicepresidència segona –que incorpora la citada Conselleria d’Habitatge amb competències verdes– que dirigirà la formació morada. Una reunió in extremis després que dimarts al migdia les negociacions arribaren a un punt mort va desbloquejar la situació.

Una declaració d’intencions des de la primera plana

Com que durant les negociacions s’ha repetit com un mantra allò de “primer el ‘què’, després el ‘com’ i finalment el ‘qui'”, resulta coherent que el Medi Ambient no haja sigut protagonista només en el repartiment de les carteres, sinó també en la confecció del programa comú “per a un govern valencià de progrés”.

Aquesta declaració d’intencions comença en la portada, amb lletres verdes i grans motius vegetals, però també en el primer dels sis eixos d’aquest pacte –un document de 20 pàgines que conté fins a 132 mesures–. Així, la Transició ecològica i la lluita contra l’emergència climàtica conformen l’eix primer del nou pacte del Botànic –el primer punt programàtic de l’acord anterior eren les mesures per a ‘rescatar persones’–.

L’eix ‘verd’ recull 12 punts amb les diferents accions transversals que el Consell posarà en marxa per a lluitar contra el canvi climàtic. La primera és l’impuls d’una Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica en el marc del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima. Dins d’aquesta normativa es preveu l’obertura de l’Agència de Canvi Climàtic –la seua creació ja està aprovada– i el Fons d’Adaptació al Canvi Climàtic. La norma també recull l’impuls a l’Agència Valenciana d’Energia, ara depenent de l’IVACE. En definitiva, aquesta llei pretén la integració de la política de sostenibilitat energètica de les diferents polítiques públiques sectorials, especialment en indústria, urbanisme, habitatge, transports, medi ambient, recerca i desenvolupament.

L’impuls de l’economia circular, la reducció de la contaminació atmosfèrica i la protecció dels boscs, parcs naturals, l’aigua i la biodiversitat també formen part del primer eix de l’acord. En aquest sentit es redactarà el Pla de Prevenció d’Incendis i Riscs Naturals, s’impulsarà l’elaboració de l’Estratègia Valenciana per la Biodiversitat 2030 i s’aprovarà la Llei de Benestar Animal, que abordarà aspectes com l’erradicació del sacrifici animal i el benestar en granges i en les protectores.

La mobilitat sostenible és també un aspecte fonamental. Així, es proposa és impulsar els vehicles elèctrics i negociar la incorporació de la xarxa de transport públic competència de l’Estat a la xarxa autonòmica.

En l’apartat de territori, el pacte del Botànic advoca per un model territorial amb perspectiva de gènere i sostenible amb el medi. Finalment, s’impulsarà el desenvolupament d’una Estratègia Valenciana de Desenvolupament Rural Sostenible per a promoure la vida en el medi rural i millorar les condicions.

D’aquesta manera, s’ha posat negre sobre blanc que la sostenibilitat ambiental i el canvi climàtic seran un aspecte transversal en tots els departaments del Botànic II. Si més no, escrit queda. Amb el ‘què’ i el ‘com’ resolts, només falta saber ‘qui’, en concret, es farà càrrec de les carteres específiques. Està previst conéixer la resposta abans que acabe la setmana.

Comparteix

Icona de pantalla completa