El Botànic 2.0 tanca 12 conselleries i posa sobre la taula la Vicepresidència d'Unides Podem

La distribució de departaments és de quatre per a Compromís, dos per a Unides Podem i sis per al PSPV, amb la incògnita de si cal afegir la Presidència o comptar-la a part
10 juny 2019 11:35h
La setena reunió del Botànic torna a la seu de Compromís a menys de 48 hores del dia de la investidura. / COMPROMÍS

VALÈNCIA. Comença l'esprint final per a les negociacions del Botànic 2.0. Amb la investidura de Ximo Puig a les portes –el dimecres 12 de juny és la data assenyalada–, la mesa de negociació es torna a reunir aquest dilluns, tan sols poques hores després d'haver-ho fet la nit de diumenge. Les incògnites, malgrat tot, es van resolent. El portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha confirmat abans de la reunió que el nou govern estarà compost per 12 conselleries, dos més que la passada legislatura, però lluny de les 15 que s'havien arribat a posar sobre la taula. 

La distribució quedarà, aleshores, amb sis conselleries per al PSPV, quatre per a Compromís i dos per a Unides Podem-EUPV, a l'espera d'esclarir si la Presidència de Ximo Puig suposa afegir-hi un departament –a la qual cosa aspiren els socialistes– o si s'acaba incloent en una de les sis àrees que els corresponen, tal com volen els seus socis. La qüestió no és menor, ja que per al PSPV suposa la diferència entre tindre la majoria absoluta al ple del Consell o quedar-se amb els mateixos vots que sumen Compromís i Unides Podem-EUPV. 

Si bé aquest acord base ha sigut confirmat per Mata, un aspecte sobre el qual sí que han sorgit més dubtes és el del repartiment de vicepresidències. Malgrat que dijous passat pareixia clar l'acord perquè Podem ostentara una vicepresidència segona, hui el portaveu socialista ha assegurat que estan encara "un poc en l'aire" i que "l'encaix de l'estructura de govern és difícil". Fins i tot el secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha admés al respecte que "no hi ha res clar" i que l'important és "avançar en l'acord programàtic i després construir un govern proporcional en què tots ens asseiem atés el resultat electoral".

Els negociadors confien a tancar l'acord aquest dilluns, mentre Enric Morera continua la seua ronda de contactes institucionals amb els diversos grups parlamentaris abans de la investidura de Ximo Puig. Mentre que el programa del nou Botànic "està tancat al 99%", pareix que la jornada de hui estarà principalment dedicada a resoldre el repartiment de poder dins del Consell i aconseguir un equilibri amb què tots queden satisfets. 

Per la seua banda, la portaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha assegurat que la coalició valencianista ha mostrat "molta generositat" i saben que "tothom ha de sentir-se còmode i que passar de dos a tres elements dins del Consell implica haver de posar competències damunt la taula". A més, ha apuntat que "no es tracta de guanyar o perdre", sinó que "amb aquest acord tots guanyarem; sobretot els valencians, que tindran un govern progressista". 

Al seu torn, Estañ ha insistit que queda "polir un govern proporcional que respecte els resultats electorals" i per a això "ha d'haver-hi cessions per part de totes les forces polítiques". De qualsevol manera, l'acord haurà d'estar tancat hui, no tan sols perquè les hores fins la investidura s'esgoten, sinó també perquè tots tres partits hauran de presentar-lo en votació a les seues bases per a referendar-lo. 

next