El Botànic marca els últims objectius de la legislatura: reversió de l'Hospital de Dénia, banc d'ADN i reforç de Policia

El Consell, reunit aquest cap de setmana a la Safor, planteja "les bases per a una nova legislatura de progrés"
3 febrer 2019 13:00h
Puig i Oltra han detallat els objectius de l'última trobada semestral del Consell. / GVA 

VALÈNCIA. Les negociacions per a la reversió de l'Hospital de Dénia a la gestió pública, un banc d'ADN per a les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista i el reforç de la Policia Autonòmica en matèria mediambiental i de violència de gènere són alguns dels objectius que es marca el Consell del Botànic en el Seminari de Govern de Simat-Gandia per a l'últim semestre de la legislatura.

El president, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, han detallat aquest diumenge en roda de premsa els objectius de l'última trobada semestral del Consell, en la qual, en paraules de la vicepresidenta, s'han marcat uns objectius "100% Botànic" per al final de la legislatura i l'inici de la següent. Per a Puig, aquestes propostes "posen les bases per a una nova legislatura de progrés".

Entre les propostes també destaca una plataforma de gestió d'incidències vinculades al Brèxit per part de Presidència, i la revisió de les lleis d'igualtat i contra la violència de gènere per part d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que també elaborarà una estratègia contra la soledat dels majors.

Altres propostes inclouen la consolidació de l'Agència Tributària Valenciana, per part d'Hisenda; Educació impulsarà l'ampliació de la xarxa d'escoletes de 0-3 anys; Sanitat implantarà un pla d'Atenció Primària, i Economia avançarà en un pla de descarbonització.

Propostes en Sanitat

Un dels anuncis més destacables ve per part de la Conselleria de Sanitat, que en aquest semestre planteja la culminació de les negociacions amb l'UTE d'empreses que gestiona de forma privada l'àrea de salut de l'Hospital de Dénia per a revertir aquest departament a la gestió pública, com ja va ocórrer en 2018 amb el d'Alzira.

Presidència vol reforçar la Policia Autonòmica. / GVA 

Així mateix, el departament que dirigeix Ana Barceló també planteja per a aquests sis mesos la implantació del Pla d'Atenció Primària, anunciat al gener i que està dotat amb 16,7 milions d'euros per a la creació de 307 places estructurals en aquesta àrea; la continuació dels mecanismes per a la reducció de les llistes d'espera; un estudi de necessitats assistencials, i la creació d'una app en el marc de la implantació d'un pla d'Humanització hospitalària.

Presidència: Policia Autonòmica i Brèxit

Les línies principals que es marca Presidència són el reforç de la Policia Autonòmica, especialment en casos de defensa de medi ambient, contra la violència de gènere i de protecció de la infància. Referent a això, la Generalitat ha renovat el seu conveni amb l'Estat –que portava bloquejat des de 2008– i incorporarà 80 nous agents.

En el cas del departament que dirigeix Ximo Puig, també es crearà una plataforma, a manera de finestreta única, que gestione les potencials incidències que puguen sorgir vinculades al procés d'eixida del Regne Unit de la Unió Europea, el Brèxit. Aquest servei funcionarà tant per a particulars com per a empreses i concentrarà tota la informació i normativa que es genere, tant a la UE com al Regne Unit i a Espanya.

Entre els objectius del departament també s'inclou la incorporació de les policies locals al Centre de Coordinació de la Generalitat; el suport als ajuntaments sobreendeutats, i l'impuls, per part de Turisme Comunitat Valenciana, d'una guia basada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2015-2030.

Igualtat: prevenció de la soledat en els majors

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives afronta dos reptes principals de caràcter legislatiu aquest semestre: una nova regulació d'Igualta que substituïsca a la llei actual, vigent des de 2003 i que va ser aprovada únicament amb els vots del PP, i la revisió de la Llei Integral contra la Violència sobre la Dona del País Valencià per a adaptar-la al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

La conselleria que dirigeix Mónica Oltra també es planteja l'elaboració d'una estratègia "ambiciosa" per a combatre la "soledat no desitjada". Segons destaquen, quasi un de cada tres valencians viurà només dins de 15 anys.

Justícia planteja crear un banc d'ADN per a les famílies de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. / GVA 

Entre la resta de propostes del departament d'Oltra, es troba l'elaboració d'un pla de transició de l'escola al treball, en col·laboració amb Economia i Educació, que oferisca un servei d'orientació personalitzada a joves mitjançant formació i ocupació. També s'actuarà en l'àmbit de la diversitat familiar i l'accessibilitat universal.

Víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

La Conselleria de Justícia porta entre les seues principals propostes la creació d'un banc d'ADN per a les famílies de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. D'aquesta labor s'encarregarà la Fundació Fisabio, de titularitat pública.

El departament que dirigeix Gabriela Bravo també situa entre els seus objectius la millora de condicions de la justícia i les administracions. Entre els objectius està la reducció de la temporalitat en l'Administració, la digitalització de la justícia mitjançant la posada en marxa del sistema Avantius, avanços en les obres de noves infraestructures judicials i la culminació de la xarxa d'Oficines d'Assistència a Víctimes del Delicte.

Educació i Transparència

També la millora de les infraestructures centra els objectius d'Educació, que opta per la continuïtat del Pla Edificant, de col·laboració entre la Generalitat i els ajuntaments per a construir centres educatius, així com l'ampliació de la xarxa d'educació de 0 a 3 anys.

El departament, amb Vicent Marzà al capdavant, es planteja també la cerca de nous públics en l'àmbit cultural, la facilitació d'estructures perquè els mestres puguen centrar-se a desenvolupar projectes d'innovació educativa i l'ampliació d'hàbits de vida saludables entre els joves.

Pel que fa a Transparència, l'àrea que dirigeix Manuel Alcaraz té la voluntat de continuar amb l'obertura de dades, la incorporació de nous criteris de transversalitat, l'ampliació de les accions de formació en aquesta matèria i la major col·laboració amb els ajuntaments.

Agència Tributària i descarbonització

En l'àmbit econòmic, la consolidació de l'Agència Tributària Valenciana (ATV) per part d'Hisenda i el pla de descarbonització de l'economia que presenta la Conselleria d'Economia són dues de les qüestions més destacables.

El departament d'Hisenda que dirigeix Vicent Soler planteja més personal i recursos informàtics per a la renovada ATV així com una estructura especialitzada en la gestió de fons europeus. També es planteja la transformació digital de l'Administració, un projecte de foment i coordinació del Sector Públic Instrumental i la consolidació de la incorporació de la innovació al model econòmic.

Per la seua part, Economia, amb Rafael Climent al capdavant, planteja accions en la línia de descarbonitzar l'economia i un pla d'impuls del vehicle elèctric, així com l'aprovació del segon pla biennal de cooperativisme i un pla per a millorar les infraestructures de Labora. També es vol fomentar la digitalització i la potenciació de la capacitat de captació de mercats i inversors en la xarxa internacional de l'Ivace.

Habitatge i Medi Ambient

La Conselleria d'Habitatge, amb María José Salvador al capdavant, proposa impulsar el lloguer assequible amb l'elaboració d'un catàleg de sòl públic de la Generalitat i l'EVha, així com la presentació del nou mapa de transport interurbà per carretera. També es buscarà avançar en l'estratègia Uneix i es continuarà amb els treballs per a la nova Lotup.

Finalment, el departament que dirigeix Elena Cebrián, Agricultura i Medi Ambient, planteja la potenciació de les tasques de millora de la qualitat de l'aire i l'aplicació de l'Estratègia de Canvi Climàtic i Energia, així com el desenvolupament de la llei d'espais naturals protegits i la d'Estructures Agràries.

next