El Botànic, el PPCV i Ciutadans volen canviar la llei de senadors perquè continuen en cas de coincidència electoral

La norma actual estableix que "el mandat de les persones designades durarà fins a la finalització de la legislatura de les Corts en la qual es va produir la designació"
16 octubre 2019 18:52h
La convocatòria de generals i autonòmiques per al 28 d'abril va fer que la Cambra Alta es constituïra, per qüestions de termini, sense els nous senadors territorials valencians nomenats per les Corts. / EUROPA PRESS  

VALÈNCIA (EP). Els tres partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem), el PPCV i Ciutadans han signat i registrat a les Corts una proposició per a modificar la llei valenciana de designació de senadors en representació que, entre altres qüestions, assegura la continuïtat en cas que, com ha ocorregut enguany, coincidisca la dissolució de totes dues cambres, tot eliminant les "distorsions" que es poden generar.

El text vigent estableix que "el mandat de les persones designades durarà fins a la finalització de la legislatura de les Corts en la qual es va produir la designació. No obstant això, els senadors en exercici continuaran en les seues funcions fins a la presa de possessió dels quals hagen de substituir-los, excepte en el cas que coincidisca la dissolució del Senat i de les Corts".

La reforma vol eliminar eixa última excepció, de manera que no es genere un buit com el produït enguany, quan la convocatòria de generals i autonòmiques per al 28 d'abril va fer que la Cambra Alta es constituïra, per qüestions de termini, sense els nous senadors territorials valencians nomenats per les Corts.

Precisa, així mateix, que el ple convocat per a la designació de senadors pel ple de les Corts s'haurà de produir en el termini de 30 dies següents al dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats i les Diputades.

A més, la proposta –que es demana que siga tramitada pel procediment de lectura única– explicita la supressió dels articles que el Tribunal Constitucional va anul·lar el 2017, relatius a la revocació de senadors, i també de les compareixences prèvies i l'avaluació de les persones proposades pels grups.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next