Bromera recorrerà contra la decisió de la CNMC de multar 33 editorials per haver pactat el preu dels llibres de text

L'editorial defensa que, en el seu cas, la sanció de 160.000 euros és per haver signat el codi de "bones pràctiques" impulsat per la patronal
3 juny 2019 17:13h
Bromera assegura que la sanció no posa en dificultats "la bona salut de la principal editorial valenciana de llibres de text". / BROMERA 

VALÈNCIA. Bromera ha anunciat aquest dilluns, 3 de juny, que recorrerà davant el jutjat contra la sanció de la Comissió Nacional de Mercats i de la Competència (CNMC) imposada a l'editorial valenciana –junt amb altres 33 empreses del sector del llibre de text– per, suposadament, haver pactat el preu de venda del material escolar.

La multa és "fruit d'haver signat el Codi de conducta del sector editorial de llibres de text i material d'ensenyament" que va impulsar l'Associació Nacional d'Editors de Llibres de Text i Material d'Ensenyament (ANELE) el 2012, ha recordat Bromera en un comunicat. "L'objectiu d'aquest codi de bones pràctiques era el de posar fi a pràctiques gens ètiques que podrien conduir a il·lícits penals, com són la sol·licitud o el lliurament de regals –obsequis i productes de tota mena als centres educatius– com a contrapartida a la selecció dels llibres de text que ha d'utilitzar l'alumnat", continua l'editorial valenciana. Per aquest motiu, s'hi van adherir la gran majoria d'editorials de llibre de text de l'estat espanyol, entre les quals hi havia Edicions Bromera.

L'editor de Bromera Josep Gregori ha defensat que es van sumar al document impulsat per l'ANELE perquè calia "acabar amb les pràctiques d'algunes editorials que donaven lloc a possibles casos de corrupció i suborn". Per això, s'ha mostrat sorprés i en desacord amb la resolució de la CNMC. L'editorial valenciana recorrerà davant de l'Audiència Nacional, ja que entén que el mecanisme del codi de conducta d'ANELE ha sigut "sempre públic i transparent. 

Gregori ha recordat, a més, que l'ANELE va presentar a la CNMC el codi de conducta, en entendre que es tractava "d'un pas positiu per a eliminar pràctiques que es considera que podrien ser il·legals i que s'havien instaurat en el sector".

L'esmentat codi ètic, a més d'ajustar-se a la normativa que regula el sector, està fonamentat en recomanacions d'organismes internacionals de prestigi com l'Institut Internacional de Planificació de l'Educació (IIEPE) de la UNESCO, que reproven el frau en la distribució i adquisició o selecció de llibres de text a través de "suborn, regals, favoritisme" i que advoquen per pactes d'integritat com el que propugna ANELE "per a millorar la transparència i garantir que se seleccionen els millors recursos, de millor qualitat i al millor preu".

La sanció a les 34 editorials, on està inclosa Bromera, ascendeix a 32,2 milions d'euros i 180.000 per a ANELE. Segons han explicat des de l'editorial, Bromera ha sigut sancionada només per un dels tres supòsits recollits en l'expedient: la signatura del codi de conducta. En el cas de Bromera, la multa ascendeix com a grup a 160.000 euros, una xifra que "no posa en perill la bona salut de la principal editorial de text valenciana", segons han informat l'empresa. 

Bromera espera que, amb la interposició del recurs, la decisió de l'Audiència Nacional reconega la licitud i la correcció del codi deontològic que havia subscrit, ja que Bromera "sempre ha estat compromesa amb una competència lliure i de bona fe".

next