Brussel·les planteja portar l'estat espanyol als tribunals si se segueixen superant els nivells de contaminació

La Comissió Europea espera no haver d'anar a la justícia, ja que confia que s'apliquen les mesures necessàries per a revertir la situació
11 juliol 2019 20:24h
Des del 2015, l'estat espanyol està sota la lupa de Brussel·les pels alts nivells de contaminació de l'aire, especialment a Barcelona i Madrid. / EDUARDO PARRA, EUROPA PRESS

BRUSSEL·LES. Brussel·les estudia portar l'estat espanyol als tribunals si es continuen vulnerant sistemàticament els nivells de contaminació a Barcelona o Madrid, segons asseguren a l'ACN fonts de la Comissió Europea. Amb tot, confien no haver d'arribar a aquest pas, ja que l'objectiu de la institució és fer que els estats membre complisquen amb la normativa europea i així eviten haver de recórrer als tribunals. 

Des de la institució no descarten que la decisió sobre si envien l'Estat al Tribunal de Justícia de la UE o segueixen donant-li més marge d'actuació s'incloga en el paquet de novetats que es comunicarà el 25 de juliol, quan està previst informar sobre l'estat d'alguns procediments d'infracció oberts. En tot cas, la Comissió insisteix que només és una possibilitat, ja que també podria ser que no hi haguera cap decisió fins més endavant.

Des del 2015, l'estat espanyol està sota la lupa de Brussel·les pels alts nivells de contaminació de l'aire, especialment a Barcelona i Madrid. Dos anys més tard, el 2017, la Comissió Europea va advertir l'Estat a través d'un 'avís motivat' de la possibilitat d'anar al TJUE si no es prenien mesures.

L'any passat, però, l'estat espanyol, es va salvar d'anar als tribunals, ja que Brussel·les considerava que les mesures que s'estaven adoptant o estaven previstes "semblaven les adequades" per a revertir la situació. Per contra, Alemanya, França, Hongria, Itàlia, el Regne Unit i Romania sí que van ser demandats al tribunal amb seu a Luxemburg.

Amb la carta enviada pel comissari Karmenu Vella a les autoritats espanyoles el 9 de juliol –en què recorda que les mesures no són suficients– s'han disparat les alarmes i s'especula amb la possibilitat que siga un últim avís d'urgència a l'estat espanyol.

Amb tot, fonts de la Comissió remarquen que la missiva és als marges del procediment d'infracció. Segons aquest procediment, l'estat espanyol es troba des del 2017 en la fase d''avís motivat'. El següent pas, per tant, si no es reverteixen els nivells de contaminació, seria efectivament anar al TJUE.

next