Diari La Veu del País Valencià
Caixa Popular utilitzarà oficines que tanque CaixaBank per a obrir noves sucursals

VALÈNCIA. Caixa Popular estudia adquirir alguna de les 86 oficines que CaixaBank té previst tancar al País Valencià en els pròxims mesos. Així ho va anunciar aquest dijous Rosendo Ortí, director general de la cooperativa de crèdit valenciana, que continua amb el seu pla d’expansió per la demarcació de València i les comarques de l’Alcoià, l’Alt Vinalopó i la Vall d’Albaida.

L’interés de Caixa Popular en les oficines de CaixaBank naix del seu pla estratègic, que preveu l’obertura de dues oficines a l’any. En aquest sentit, per al 24 de febrer tenen prevista l’obertura d’una sucursal a Villena, i entre abril i maig, una altra a Tavernes de la Valldigna (la Safor).

“Se’ns presentaran enguany moltes oportunitats perquè CaixaBank tancarà 86 oficines a la Comunitat Valenciana, segurament alguna d’elles ens interessarà”, va assenyalar Ortí en una trobada amb els mitjans de comunicació. En el pla d’expansió de la cooperativa es preveu obrir almenys dues oficines a l’any sempre que el compte de resultats de la caixa siga favorable. Ortí va explicar que, com que fan seguiments mensuals dels resultats, poden avançar “alguna decisió estratègica”, com la d’obrir oficines. “Si es donara una oportunitat d’adquirir una de les oficines de CaixaBank, ho faríem”, va insistir.

Aquestes oficines, això sí, hauran d’estar situades a la demarcació de València, perquè, per ara, Caixa Popular no té previst continuar la seua expansió a la demarcació d’Alacant ni començar a les comarques del sud.

Segons explica Ortí “no hi ha cap norma escrita”, però entre les entitats que formen part del grup de l’Associació Espanyola de Caixes Rurals tenen una mena de ‘pacte de no agressió’. És a dir, Caixa Popular no s’expandirà per zones on ja hi haja alguna cooperativa del grup amb voluntat d’expansió.

Aquest acord entre caixes ha portat Caixa Popular a frenar la seua expansió a la demarcació d’Alacant, que acaba amb l’obertura a Villena aquest febrer. La caixa forta a les comarques del sud és la Caixa Rural Central d’Oriola, que fins a enguany no tenia previst expandir-se. Ara, però, ha decidit tornar a obrir oficines, segons explica Ortí, i Caixa Popular no interferirà, de moment. No obstant això, Ortí reconeix que el nínxol de negoci a la demarcació de València és limitat i que potser s’hagen d’endinsar en altres comarques.

Entrada d’empreses

A principis de 2018 Ortí va anunciar que Caixa Popular permetria que les empreses entraren a ser sòcies de l’entitat aportant com a mínim 50.000 euros al capital de la cooperativa. Aquestos diners no donen a l’empresari cap tipus de poder de decisió als organismes de la cooperativa de crèdit.

El motiu de permetre que les mercantils accedisquen a la caixa és mantindre el ritme de creixement de Caixa Popular, cosa que no poden garantir sense l’entrada de nou capital. Un any després de posar en marxa la mesura, ja són 17 les empreses que s’han unit. “Les empreses entenen que no poden manar per posar capital”, assegura Ortí, que ha xifrat la inversió mitjana de les mercantils en 250.000 euros.

El directiu de l’entitat reconeix que s’han unit més empreses de les que esperaven i que inclús hi ha algunes que volen unir-se i encara no ho han fet perquè, de moment, Caixa Popular no necessita els seus ingressos.

Caixa Popular ha obtingut en 2018 uns beneficis de 12 milions d’euros, la qual cosa suposa un creixement del 20% i situa la ràtio sobre ATM (ROA) en el 0,72. L’entitat ha finalitzat l’exercici amb uns dipòsits de 1.438 milions d’euros, la qual cosa representa un increment del 7% respecte a l’anterior.

Comparteix

Icona de pantalla completa