Diari La Veu del País Valencià
CaixaBank guanya 1.266 milions fins a setembre, un 28,4% menys pels costs de l’ERO

VALÈNCIA. El Grup CaixaBank, presidit per Jordi Gual i el conseller delegat del qual és Gonzalo Gortázar, va obtindre durant els nou primers mesos del 2019 un benefici atribuït de 1.266 milions d’euros, un 28,4% menys que durant el mateix període de l’any anterior. En la seua evolució incideix l’acord laboral assolit durant el segon trimestre, que va suposar una despesa de 978 milions d’euros (685 milions d’euros nets) i que permet un estalvi de 200 milions (32 milions ja durant el tercer trimestre). Si s’exclou aquest efecte, el resultat s’incrementa un 10,4%, fins als 1.951 milions. Sense aquestes despeses extraordinàries, el ROTE puja fins al 10,1% el 30 de setembre.

Destaquen els ingressos core, que representen el 94% del total, i aconsegueixen durant el trimestre el nivell més alt en la història de CaixaBank per la bona evolució de l’activitat comercial. Arriben als 6.201 milions durant l’any i creixen un 2,9% respecte del trimestre anterior. A més, les despeses recurrents baixen un 1,3% durant el trimestre després de les eixides indemnitzades d’adhesió voluntària.

El marge d’interessos acumulat el setembre puja a 3.720 milions d’euros (+1,3% respecte del mateix període del 2018), amb l’impacte principal de l’increment del volum del crèdit i uns costos menors de finançament retail i institucional. En l’evolució del marge brut (-4,2%) influeix la reducció dels resultats d’entitats valorades pel mètode de la participació (-52,6%), com a conseqüència de la no atribució dels resultats de Repsol i el BFA. Sense considerar aquesta aportació en ambdós exercicis, el marge brut creix un 1,2%.

Els ingressos per comissions se situen en 1.904 milions d’euros, (-1,7% respecte del mateix període del 2018). Aquests ingressos mantenen un bon comportament respecte del segon trimestre (+3,2%) i del mateix trimestre de l’exercici anterior (+1,7%). Dins d’aquesta partida, les comissions bancàries, els valors i altres pugen a 1.099 milions d’euros (-1,1%) en variació interanual.

En el negoci bancari i d’assegurances, el resultat dels primers nou mesos del 2019 se situa en 787 milions d’euros. D’altra banda, el negoci de participacions en conjunt contribueix al grup amb un resultat de 307 milions d’euros.

Evolució positiva en recursos i en la cartera sana de crèdit

Continua el creixement del volum de negoci durant l’any (+4,4%) fins als 609.012 milions, la qual cosa demostra l’èxit de l’entitat gràcies a l’impuls comercial i a la millora de la vinculació dels clients.

Els recursos de clients pugen a 381.136 milions d’euros (+6,3%) durant l’any, impulsats, entre d’altres, per la fortalesa del grup i la recuperació dels mercats. En l’evolució trimestral (+0,1%), hi incideix l’habitual estacionalitat positiva del trimestre anterior en els comptes a la vista, principalment, per les pagues dobles.

Els actius sota gestió augmenten fins als 99.677 milions d’euros. En l’evolució anual (+6,1%), hi incideix, essencialment, la recuperació dels mercats durant els darrers mesos. D’una banda, el patrimoni gestionat en fons d’inversió, carteres i sicavs se situa en 67.133 milions d’euros (+4,0% durant l’any i +0,9% durant el trimestre), i els plans de pensions assoleixen els 32.544 milions d’euros (+10,7% durant l’any i + 2,7% durant el trimestre). CaixaBank manté el lideratge en aquests negocis amb una quota en fons d’inversió del 16,9% i en plans de pensions del 25,1%.

D’altra banda, el crèdit brut a clients se situa en 227.876 milions d’euros (+1,4%), la cartera sana dels quals creix un 2,1% el 2019. L’evolució de la cartera sana durant el trimestre (-1,1%) està marcada per l’habitual estacionalitat negativa, per la liquidació de la bestreta a pensionistes i per operacions singulars amb el sector públic. Per segments, el crèdit a particulars —altres finalitats— augmenta un 1% durant 2019, impulsat pel crèdit al consum (+11,6%). El crèdit per a l’adquisició d’habitatge (-2,4% durant l’any i -1,1% durant el trimestre) continua marcat pel despalanquejament de les famílies.

La ràtio de morositat es redueix fins al 4,1% (-61 punts bàsics el 2019). Els saldos dubtosos baixen 1.242 milions d’euros el 2019 (-449 milions d’euros durant el trimestre) i se situen en 9.953 milions d’euros.

La cartera d’adjudicats nets disponibles per a la venda a Espanya arriba als 914 milions d’euros (+174 milions d’euros durant l’any i +51 milions d’euros durant el trimestre) i la cartera de lloguer a Espanya se situa en 2.235 milions d’euros nets de provisions (-244 milions d’euros durant l’any i -94 milions d’euros durant el trimestre). El total de vendes d’immobles el 2019 arriba als 354 milions d’euros.

Compromís amb la banca socialment responsable

CaixaBank s’ha convertit en el primer banc espanyol de l’IBEX 35 que emet un bo social (1.000 milions d’euros) com a suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Amb aquesta primera emissió es financen préstecs per lluitar contra la pobresa, pel treball digne i per crear llocs de treball a les zones més desafavorides d’Espanya.

A més, aquest trimestre CaixaBank ha obtingut la màxima qualificació en inversió sostenible atorgada per les Nacions Unides. Tant VidaCaixa com CaixaBank Asset Management han aconseguit una A+ per la seua gestió destacada en estratègia i bon govern. La institució va valorar el grau d’implementació dels Principis d’Inversió Responsable (PRI, per les sigles en anglés) tant de l’asseguradora i gestora de fons de pensions com de la gestora d’actius.

L’entitat també ha ratificat durant el setembre els Principis de Banca Responsable de les Nacions Unides. Aquests principis tenen com a objectiu enfocar l’actuació del sector financer cap a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i els Acords de París contra el canvi climàtic.

En el Pla Estratègic 2019-2021, l’entitat continua compromesa amb les persones i el desenvolupament sostenible. CaixaBank ha concedit 936.000 microcrèdits, des que es va crear MicroBank, més del 80% dels quals els han formalitzat famílies.

Comparteix

Icona de pantalla completa