Calcsicova convida a "trencar amb l'estigma" del VIH sota el lema 'Amb tu sense serofòbia'

Entitats socials es concentren a la plaça de la Mare de Déu de València per a reivindicar el Dia Internacional d'Acció contra el VIH i la Sida
1 desembre 2019 18:42h
Segons explica l'entitat en un comunicat, "la por a la discriminació és la major barrera per a aconseguir un diagnòstic primerenc". / TWITTER: LILIAN CASTRO

VALÈNCIA. Calcsicova, Coordinadora d'Associacions de VIH i Sida de la Comunitat Valenciana, ha celebrat aquest diumenge de desembre a la plaça de la Mare de Déu de València una concentració per la celebració del Dia Internacional d'Acció contra el VIH i la Sida. L'objectiu és trencar amb tots els estigmes que es relacionen amb la infecció pel VIH. 

Enguany en la concentració han participat Calcsicova; Ashecova, l'Associació d'Hemofília de la Comunitat Valenciana; Avacos-H, l'Associació Valenciana de VIH, sida i hepatitis; el col·lectiu Lambda, i el Comité Ciutadà Antisida. També s'han sumat altres organitzacions i administracions, com ara l'Ajuntament de València, l'Institut Valencià de la Joventut i el Centre d'Informació i Prevenció de la Sida de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. 

En la celebració del Dia Internacional, sota el lema 'Amb tu sense serofòbia', es busca acabar amb el prejudici, por, rebuig i discriminació cap a les persones amb VIH. Segons explica l'entitat en un comunicat, "la por a la discriminació és la major barrera per a aconseguir un diagnòstic primerenc, la qual cosa eleva el risc de transmissió del VIH i implica un major risc per a la salut de la persona".

Segons Carlos M. Gómez, president de Calcsicova, "és urgent la posada en marxa del Pacte Social per la no discriminació i la igualtat de tracte associada al VIH signat l'any passat per a posar fi a la discriminació legal, que se suma a la social, i per a superar la discriminació i l'estigma associats a la infecció".

Des de l'1 de novembre està autoritzada a l'estat espanyol una nova mesura de prevenció que està donant grans resultats en altres països, la PrEP –profilaxi preexposició–, que consisteix a prendre tractament antiretroviral per a previndre la infecció de VIH. 

En paraules del valencià Ramón Espacio, president en representació de Calcsicova de Cesida –la Coordinadora estatal de VIH i sida–, "ara el repte és traslladar la PrEP a les diferents comunitats autònomes amb les seues diferents realitats i fent-la còmoda i accessible per a les persones candidates perquè aquesta mesura tinga un impacte positiu en la salut pública". 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next