Diari La Veu del País Valencià
Candidatures en femení plural: A Llíber i Benissoda es presenten llistes formades només per dones

VALÈNCIA. Resulta massa habitual veure cartells de concerts, de taules rodones o de qualsevol altre esdeveniment on tot són homes. Per tal de revertir aquesta situació, en alguns àmbits s’apliquen quotes que obliguen a comptar amb les dones i, d’aquesta manera, anar avançant cap a una igualtat real.

Camí d’unes eleccions, és fàcil pensar en la política com un d’aquests móns fortament masculinitzats i, per tant, amb una infrarepresentació de les dones. Malgrat això, ara que s’acosta el 26M hi ha candidatures que són notícia precisament pel contrari, per estar formades 100% per dones.

Per exemple, a Benissoda (la Vall d’Albaida), la llista del nou partit La Vall d’Albaida ens Uneix està formada per set dones, segons costa al BOP de València: Carmen Ferrero Soriano, Carmen Amorós García, Maria Carmen Martínez Tortosa, María Carmen Jordán García, María Teresa Ferrero Soriano, Inmaculada Asensi Ferrero i Reyes Vila Vila.

També hi ha el cas de Llíber (la Marina Alta). Es tracta del primer poble de la comarca que presenta una llista íntegrament formada per dones. Compromís concorre a les eleccions municipals amb una candidatura encapçalada per Andrea Kruithof. La segueixen huit dones més: Eva Fullana, Amanda Pyott, Paula Caselles, Maria Teresa Oliver, Hilary Fernández, Caterina Ausina, Maria Oliver i Catalina Fernández-Corugedo.

Tal com indicava la número 1 d’aquesta llista, això és possible perquè “el requisit és per a poblacions de més de 3.000 habitants”. Així, amb poc més de 400 veïns en el cas de Benissoda i un miler en el de Llíber, en aquests pobles els partits no estan obligats a complir amb la paritat.

És cert que la LOREG, en el seu article 44bis, diu que les candidatures “han de tindre una composició equilibrada de dones i homes, de manera que en el conjunt de la llista els candidats de cadascun dels sexes suposen com a mínim el quaranta per cent” i que “quan el nombre de llocs a cobrir siga inferior a cinc, la proporció de dones i homes serà com més pròxima possible a l’equilibri numèric”. També cal mantindre la proporció mínima del quaranta per cent en cada tram de cinc llocs.

No obstant això, més endavant s’indica que aquest requisit no és exigible en les candidatures que es presenten als municipis amb un nombre de residents igual o inferior a 3.000 habitants. Gràcies a això, és possible parlar de candidatures en femení plural en alguns municipis valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa