Diari La Veu del País Valencià
Cant d’estil, muixerangues i una marató de música tradicional: Polirítmia inunda València de cultura popular  

VALÈNCIA. El festival Polirítmia celebra aquest any la segona edició amb una programació pensada per a inundar de cultura popular la ciutat de València de l’1 al 7 de juliol. Muixerangues, cant d’estil, sarau i una marató de 12 hores de música tradicional de la Mediterrània al Palau de la Música seran alguns dels esdeveniments d’enguany. A més, el cartell compta amb l’actuació d’Andrés Belmonte, Nes, Tenores di Neoneli, Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Ahmed Touzani, Efren López i Sis Veus.

Polirítimia continua amb la seua aposta per combinar una programació d’espectacles amb una oferta formativa adreçada al professor. De fet, aquest és un dels punts forts del festival, “el que ens diferencia” de la resta de propostes dedicades a la cultura popular, ha emfatitzat Rafel Arnal aquest dimarts, 11 de juny, durant la presentació de la segona edició al Teatre Principal de València.

Malgrat tindre només dos anys, el festival ja s’ha marcat reptes més ambiciosos que esperen aconseguir en aquesta legislatura com és expandir la programació pel territori valencià. La part formativa s’oferirà a partir de l’any vinent a Castelló de la Plana i Alacant, a més de València, a través de la xarxa de Cefires, ha indicat el director artístic del festival. Arnal ha recollit la proposta llançada pel diputat de cultura en funcions, Xavier Rius, de sumar sinèrgies entre els diferents certàmens dedicats a la música tradicional per a “complementar” la programació i “arribar als pobles”, ha afegit al seu torn el diputat.

Així, una opció que s’ha deixat damunt la taula per a “estudiar-la” ha sigut la d’aprofitar la “simbiosi” entre l’Etnomusic –el cicle-festival impulsat pel Museu Valencià d’Etnologia, dependent de la Diputació de València– i el Polirítmia –que depén de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura.

De l’1 al 7 de juliol, València s’inundarà de cultura popular amb el concert d’Andrés Belmonte i el seu projecte Tariq –2 de juliol, a les 20 hores, a la plaça de l’Ajuntament–; dimecres 3, al claustre de la Nau, dins del festival Serenates, actuaran Tenors di Neoneli –a les 22.30 hores–, que duran a València l’espectacle dedicat al polític italià que va morir a les presons feixistes el 1937, Antonio Gramsci.

Nes, el trio encapçalat per la cantant i violoncel·lista Nesrine Belmokh junt amb Matthieu Saglio i David Gadea actuarà, dins del Festival de Jazz de València, al Palau de la Música dijous 4 de juliol. A partir del 5 de juliol, i aprofitant les Nits de Folc de la programació de la Gran Fira organitzada per l’Ajuntament de València, el festival Polirítmia trasllada els espectacles als carrers de la ciutat. Així, a la plaça de la Mare de Déu, a les 20 hores, tindrà lloc la XI torbada de Colles de dolçaina i tabal de la ciutat de València; a les 21.30 hores, a la plaça del Patriarca actua Eliseo Parra acompanyat per Las piojas. La nit acabarà amb un Cant al ras, de nou, a la plaça de la Mare de Déu.

Les Muixerangues de la Fira tindrà lloc dissabte 6 de juliol. A les 20 hores, a la plaça del Patriarca, Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Ahmed Touzani presenten el darrer disc: De banda a banda del Mediterrani. A la plaça de la Mare de Déu tindrà lloc el Sarau de la fira, una ballada popular de jotes, malaguenyes, seguidilles i fandangos obert a tots els assistents que comptaran amb la participació del grup de danses El Poblet de Godella. La jornada conclourà amb un Castell de Pals, “un piromusical amb una disparada de coets de canya tradicional”, ha explicat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset.

El festival conclou amb una de les novetats, una marató de 12 hores de músiques tradicionals de la Mediterrània on nou músics de diferents nacionalitats liderats pel valencià Efrén López. L’espectacle començarà a les 9 hores i conclourà a les 21 hores al Palau de la Música i de manera ininterrompuda. El punt final el posaran Sis Veus a la plaça del Patriarca, on presentaran el darrer disc Els dies i les dones.

El vessant formatiu

Polirítmia destaca per la part educativa del festival organitzada a través dels Cefire. Així, des del dilluns dia 1 fins al 4 de juliol se celebraran conferències al Conservatori Superior de Música de València al voltant de les músiques i danses de la Mediterrània.

El festival ofereix també tallers adreçats als docents on s’abordarà la composició en música modal –impartit per Efrén López–; el sistema modal a través del repertori musical de Grècia i Turquia –a càrrec de Danai Loukidi–; la polifonia a Sardenya –a càrrec de Tenores di Neoneli– i les danses gregues –a càrrec de Fotiní Trigonaki.

Comparteix

Icona de pantalla completa