Canvi de plans: Sánchez anirà finalment als dos debats electorals

La cadena pública havia canviat la data al 23 d'abril, fixada prèviament per la televisió privada, perquè era l'única que anava bé al candidat del PSOE
19 abril 2019 09:36h
El cap de l'executiu espanyol va decidir fa només dos dies acudir al debat de la cadena pública. / ACN

MADRID. Pedro Sánchez accepta finalment anar als dos debats a quatre organitzats per la televisió pública TVE i per la privada Antena 3. 

El PSOE ha informat que el seu candidat "mantindrà" els dos encontres, el 22 d'abril a la cadena pública i el 23, a la privada. De moment, els dos debats estan fixats per al 23, després que RTVE el canviara de data perquè era l'única que anava bé a Sánchez.

És un nou gir del comité electoral socialista, que en un principi es decantava només pel de la privada perquè incloïa Vox. La Junta Electoral Central, però, va vetar la presència del partit d'extrema dreta, i, en igualtat de condicions, Sánchez va decidir optar per la pública. 

Després, però, el president espanyol va dir que només li anava bé el 23 i RTVE va canviar la data, provocant les queixes de la resta de candidats i de tota la plantilla de la cadena pública.

Fa només dos dies, Sánchez va anunciar que només participaria en el debat de RTVE, però, hi ha hagut canvis d'última hora, i aquest divendres ha acceptat finalment acudir als dos envits polítics.

La polèmica ha generat aquest nou moviment del candidat socialista, que segons la nota que ha difós el PSOE, ha traslladat al comité electoral del partit la "petició" que reconsiderara la postura pel que fa als debats. "Davant la possibilitat real que no hi haguera cap debat", ha sol·licitat que facen efectiva l'acceptació per a assistir al proposat per RTVE i per Atresmedia.

El comité electoral ha acceptat la proposta del candidat, subratllant que n'hauria preferit un i prou i lamentant que "els diferents partits i els operadors públics i privats" no hagen assolit un acord per a fer una única emissió televisiva, "com és la norma internacional repetida a totes les democràcies avançades del món".

També recorda que hi havia "acord" per a participar en el debat a cinc que proposava Atresmedia. La decisió de la JEC va ser la que va fer variar la postura de Sánchez, però en veure que PP, Unidas Podemos i Cs es decantaven per mantindre també el d'Atresmedia, el socialista "accepta la posició conjunta" de la resta de forces.

Amb tot, el comité electoral del PSOE considera una "anomalia" la celebració de dos "debats presidencials" en dos dies consecutius i subratlla que "no hi ha cap precedent" d'un fet d'aquestes característiques "en la història de les democràcies occidentals" des de "la invenció de la televisió".

A banda, subratlla que el PSOE no ha refusat mai debats electorals durant una campanya electoral i que, en canvi, el PP sí que els va rebutjar el 1996, el 2000 i el 2004. També indica que el 2015 va pactar amb els organitzadors que no hi aniria el cap de llista i que el 2016 va rebutjar un cara a cara entre els candidats dels dos principals partits.

Finalment, el comité electoral del PSOE indica que tenint en compte la polèmica, "sembla evident" la "necessitat" de buscar un "marc regulador" que facilite la celebració "ordenada i recurrent" de debats.

next