Canviar la dieta i acabar amb el malbaratament de menjar: propostes de l'ONU davant la crisi climàtica

L'últim informe de l'IPCC preveu que el canvi climàtic suposarà la pujada de preu dels aliments, i que aquests tindran pitjors nutrients a causa de la major concentració de CO2
8 agost 2019 17:26h
Els experts apunten que cal optar per dietes que continguen més vegetals, així com carn produïda de manera sostenible dins de sistemes que suposen menys emissions de CO2 que els actuals. / PXHERE

VALÈNCIA. La Terra està sota la pressió del creixement de la població i el canvi climàtic s'afegeix a aquesta pressió. A partir d'aquesta premissa, el grup intergovernamental d'experts sobre el canvi climàtic (IPCC, per les sigles en anglés), dependent de l'ONU, ha estat reunit des del 2 d'agost fins a aquesta setmana per a debatre i consensuar un informe dedicat especialment a l'alimentació i a l'ús del sòl. El document, sota el nom 'Canvi climàtic i terra', s'ha presentat aquest dijous al matí i suggereix canvis en la dieta –la proposta més mediàtica– però també que s'acabe amb el malbaratament alimentari i que es protegisquen els boscs i les selves, "ja que absorbeixen gairebé un terç de les emissions del CO2 procedents dels combustibles fòssils i de la indústria".

Des de l'IPCC destaquen que hi ha algunes eleccions alimentàries que requereixen més terra i aigua, i que generen més emissions de gasos d'efecte d'hivernacle que altres. Per això, per a fer front a la crisi climàtica cal canviar aquestes tries i optar per dietes que continguen més vegetals, així com carn produïda de manera sostenible dins de sistemes que suposen menys emissions de CO2, apunten els experts. 

Les accions coordinades a fer front a la crisi climàtica poden suposar, simultàniament, millores en el sòl, en la nutrició i en la seguretat alimentària, així com una ajuda per a acabar amb la gana. En aquest sentit, l'informe apunta que el canvi climàtic està afectant quatre pilars de la seguretat alimentària: la disponibilitat dels aliments (en relació a la collita i la producció), l'accés (preus i capacitat per a obtindre aliments), l'ús (nutrició i elaboració) i l'estabilitat per a disposar de menjar.

Els científics alerten que la seguretat alimentària estarà cada vegada més afectada pel canvi climàtic a causa dels declivis de collita –especialment als Tròpics–, per la pujada dels preus, per la reducció de la qualitat de nutrient i per disrupcions en la cadena d'abastiment. "Veurem efectes diferents dins de països diferents, però hi haurà més impactes dràstics en països de l'Àfrica, l'Àsia, Llatinoamèrica i el Carib", avancen.

L'informe també recull que una tercera part dels aliments que es produeixen es perden o es llancen al fem. Aquests aliments són responsables d'entre el 8% i el 10% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle produïdes pels humans, assegura el document. Si bé els experts reconeixen que les causes d'aquest malbaratament difereixen segons si es tracta de països desenvolupats o empobrits, remarquen que reduir aquesta pèrdua reduiria i les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i milloraria la seguretat alimentària. 

next