La cap de gestió de l'EMT culpa del frau l'extreballadora acomiadada per extralimitar-se i botar-se els protocols

Les opinions dels partits sobre de qui és la responsabilitat de l'estafa continuen sent dispars
12 novembre 2019 20:11h

VALÈNCIA (EP). La cap de gestió de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, María Rayón, ha responsabilitzat aquest dimarts a l'excap d'administració de la companyia, acomiadada després de detectar-se el frau de quatre milions en els seus comptes, d'haver possibilitat que aquesta estafa prosperara en botar-se els procediments i protocols establits en l'entitat i extralimitar-se en les seues funcions.

Així ho han indicat els regidors i representants dels tres grups de l'oposició municipal –PP, Ciutadans i Vox– en la comissió de treball de l'EMT que investiga el frau després de la sessió que ha celebrat aquesta jornada, en la qual ha comparegut Rayón.

Els membres del PSPV, formació que integra l'executiu local junt amb Compromís, han assenyalat després d'aquesta compareixença que s'ha confirmat que "han fallat molts protocols interns en el repartiment i supervisió de tasques" en l'EMT i "deficiències". "Això pot haver facilitat o possibilitat que es cometera el frau", ha asseverat, després del que ha dit que es "ha posat en relleu el que ha fallat i coses que no han funcionat bé i que són línies de millora".

Compromís, per la seua banda, ha assegurat que la compareixença de Rayón "ha donat moltes llums entorn del frau" i ha apuntat la treballadora acomiadada com a origen del frau en botar-se els protocols. "Es va procedir d'una forma completament irregular", ha exposat el seu representant, Lucía Beamud.

La consellera del PP Marta Torrado ha afirmat després de la declaració de Rayón que les seues paraules han generat en aquest grup "molts més dubtes" i "qüestions que plantejar" sobre el frau en l'EMT i la manera de funcionar de la companyia, per la qual cosa ha anunciat que demanarà que la responsable de gestió "torne a comparéixer" en la comissió de treball.

"Ací hi ha massa qüestions que queden en l'aire i no han sigut resoltes", ha agregat el també conseller del PP Carlos Mundina, que ha apuntat entre altres responsables a Grezzi i ha reiterat que ha de "dimitir" perquè l'EMT s'ha gestionat "de forma escassament professional".

Torrado ha destacat que María Rayón ha coincidit amb altres responsables de l'EMT que han passat ja per aquest òrgan –el seu president, Giuseppe Grezzi, i el gerent, Josep Enric García– a apuntar que el comiat va propiciar el frau perquè "s'ha extralimitat de les seues funcions".

"En bucle"

En aquesta línia, el conseller de Ciutadans, Narcís Estellés, ha assenyalat que la compareixença de Rayón mostraque encaixa en el perfil de "treballador alliçonat que ve a una comissió d'investigació" i ha afirmat que "al final, totes les culpes tornen sempre, en bucle, a l'exempleada" perquè "es va botar tots els passos".

El conseller de Vox, Vicente Montáñez, que ha criticat el "desordre en tota l'organització" de l'EMT, ha exposat que segons Rayón, l'exempleada "s'ha saltat tots els procediments" en dur a terme les operacions que van ocasionar el frau. Després d'això, ha dit als responsables de la companyia que "no solament un és culpable de botar-se els procediments sinó també de no controlar que els procediments es compleixen" i ha recordat que va demanar a Grezzi que "s'aplicaren les mesures disciplinàries sobre Rayón" també.

Mundina ha considerat "sorprenent" que després d'haver-se detectat el frau en l'EMT "es continue procedint de la mateixa manera i que no s'haja canviat cap protocol ni procediment", així com "alguna de les manifestacions" de la cap de Gestió pel que respecta a les funcions laborals que exercia mentre estava de baixa maternal, període durant el qual es va produir el frau.

L'edil de Ciutadans ha posat l'accent en aquesta mateixa qüestió i ha ressaltat qüestions com que Rayón, encara de baixa, acudira al "comité de crisi" convocat després de detectar-se el frau "per a veure tot l'ocorregut", que tornara el 25 de setembre i que "fins a l'1 d'octubre no obrira ni llegira correus", així com que durant el seu permís de maternitat accedira a la banca en línia per a pagar remeses.

next