La captació de turistes de qualitat funciona: 65 milions més amb 10.000 visitants menys que fa un any

Més de 1,515 milions de persones van triar el territori valencià per a passar les vacances durant el primer trimestre del 2019
13 maig 2019 06:00h
Atraure el turisme selecte és un dels objectius de la Generalitat. /TURISME COMUNITAT VALENCIANA

VALÈNCIA. L'augment de l'arribada de turistes, especialment estrangers, i el seu efecte en el dia a dia dels valencians ha sigut un dels grans reptes de Turisme durant aquesta legislatura i un aspecte que es continuarà treballant amb el nou Consell.

Un dels objectius principals tant de la Generalitat com dels departaments de turisme municipals i de les diputacions és que el turisme que reba el País Valencià siga un turisme de qualitat –rendible– i evitar que el territori es convertisca en un destí de turisme low cost i de borratxerra com són altres territoris de l'Estat. Així, els darrers temps es treballa per a combinar el sol i platja amb l'oferta gastronòmica, cultural, arquitectònica i d'experiències disponible al territori per a atraure el turisme cosmopolita i d'alt poder adquisitiu cap al País Valencià.

En aquest sentit, el secretari autonòmic de Turisme en funcions, Francesc Colomer, va apuntar aquesta setmana que des de la Generalitat es "continuarà donant suport al sector amb l'objectiu de millorar la rendibilitat del turisme en la Comunitat" i va recordar que un dels "objectius que ens marquem durant aquesta legislatura és treballar amb diferents mercats emissors i amb segments de demanda disposats a visitar la nostra destinació amb poder adquisitiu, elevant la despesa".

Les dades fetes públiques els darrers dies per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) revelen que els treballs en aquesta línia comencen a donar resultats. Així, tot i que en el primer trimestre del 2019 el nombre de turistes estrangers va caure en 10.941, la despesa que van realitzar s'ha incrementat respecte al mateix període del 2018.

Segons l'INE, el primer trimestre del 2019 van visitar el País Valencià1,515milions de turistes estrangers, mentre que en el mateix moment del 2018 van ser 1,525 milions. Tot i això, els turistes que han vingut de moment el 2019 han gastat un 4,4% més que els que visitaren el territori valencià l'any passat.

A aquestes altures del 2018, la despesa total dels turistes era de 1.480,17 milions d'euros, mentre que en aquests moments del 2019 la xifra ascendeix a 1.545,12 milions. L'increment s'ha donat tant en la despesa mitjana per persona com en la despesa mitjana diària.

"Incrementar la rendibilitat i aconseguir la desestacionalització són els dos objectius prioritaris que ens marquem a inici de legislatura i aquests resultats que es refereixen al primer trimestre de l'any, considerat com a temporada baixa, ens reafirmen en l'estratègia que estem seguint per a aconseguir els objectius marcats", va explicar el secretari autonòmic de turisme en conèixer les dades oficials.

Colomer va voler valorar que els bons resultats obtinguts "són sempre gràcies a l'esforç que realitza diàriament el sector turístic, que són els qui cada dia treballen per a mostrar tots els nostres atributs i la nostra hospitalitat als turistes que ens visiten".

Visitants per mercats

Respecte al nombre de turistes, durant els primers tres mesos del 2019 el País Valencià va rebre un total d'1.514.912 turistes, xifra que suposa un lleu descens del 0,7% respecte al 2018.

Per mercats, destaca la pujada de l'1,6% de la despesa dels britànics, que acumulen 404,4 milions d'euros fins al març, malgrat el descens que s'ha registrat en el nombre de visitants procedents del Regne Unit, que s'ha reduït un 3,7% en el primer trimestre del 2019 en comparació al mateix període del 2018.

D'altra banda, segons les dades oficials facilitades per Turisme Comunitat Valenciana, un dels mercats que millor ha funcionat durant els tres primers mesos de l'any ha sigut el francés. De fet, el nombre de visitants gals s'ha incrementat un 12,7% i encara ho han fet més els diners que es gasten durant la seua estada, que ha augmentat un 38,1%.

Encara que en menor mesura, des de Turisme també valoren el comportament del mercat alemany. Les visites dels turistes alemanys s'han incrementat un 10,2% aquest trimestre respecte al 2018 i la despesa, encara que menys, també ha crescut. En aquest cas un 4,6%.

next