Diari La Veu del País Valencià
Carles Mir i la Coordinadora d’Entitats del Maestrat, premis Maestrat Viu 2019

VALÈNCIA. El col·lectiu en defensa de la llengua i de la cultura Maestrat Viu ha anunciat a través d’un comunicat que els guanyadors dels Premis Maestrat Viu a la iniciativa anual són Carles Mir Pegueroles –en la categoria personal, per l’obra d’investigació etnobotànica Plantes i remeis: de la terra al rebost. Usos tradicionals de les plantes a les Coves de Vinromà– i la Coordinadora d’entitats del Maestrat –en la categoria de col·lectiu, per la posada en marxa de les trobades de danses i d’entitats del Maestrat.

El jurat dels premis Maestrat Viu també ha considerat concedir el Premi Carles Salvador 2019 a Joan S. Beltran “per contribuir a l’ensenyament de la llengua amb materials pedagògics i per aportar a la llengua catalana la riquesa dialectal del tortosí de les Terres de Cruïlla, que administrativament formen part d’Aragó, el sud de Catalunya i el nord del País Valencià, entre les quals figura el Maestrat”.

Pel que fa al Premi Pere Labèrnia 2019, el rep la Comissió Cultural de Persones Crítiques amb Iniciativa d’Atzeneta del Maestrat “per la contribució a la cultura i a la cohesió social del poble d’Atzeneta i de la comarca del Maestrat durant quinze anys de trajectòria continuada des de l’activisme cultural proactiu, atenent especialment l’ús de la llengua en tots els àmbits”.

En aquesta sisena edició dels premis, el jurat ha estat format per José Enrique Gargallo Gil, membre numerari de la Secció de Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans; Ramon Ferrer Navarro, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Natxo Badenes, president d’Escola Valenciana; Miquel-Àngel Pradilla Cardona, premi d’honor a la trajectòria personal Maestrat Viu 2018; Pilar Vidal Monferrer, secretària de Maestrat Viu, i Josep Meseguer-Carbó, vicepresident de Maestrat Viu. La directora del CRA La Bardissa, Marisa Forner Borràs, representant del premi d’honor a la trajectòria col·lectiva, va excusar l’assistència.

Una agenda cultural

L’acte de lliurament tindrà lloc a la plaça Parroquial de Vinaròs el dia 18 de maig a les 18.00h de la vesprada. Per a assistir a l’acte caldrà inscriure’s en el formulari que es publicarà en la web de Maestrat Viu. A continuació, es podrà acudir al sopar dels Premis Maestrat Viu, que serà a l’Hotel Roca.

Prèviament a la gala dels Premis Maestrat Viu, s’han organitzat tres actes durant les dues setmanes anteriors. Divendres 10 de maig, a les 18.00h, es presentarà a la Biblioteca de Vinaròs el llibre El Maestrat i els Ports de Morella: una història lingüística, un manual de gramàtica històrica de Lluís Gimeno Betí que parteix dels seus propis estudis dialectals.

Ja el mateix cap de setmana del lliurament dels guardons, divendres 17 de maig a les 18.00h, Andreu Beltran Zaragozá, patró de la Fundació Carles Salvador, presentarà a la Casa de Cultura de Vinaròs Veles e Gavines, el darrer llibre inèdit del poeta de Benassal, Carles Salvador, en el qual ha intervingut com a curador de l’edició.

L’últim acte previ està previst per dissabte 18 de maig al matí, a les 12.00h, a la Biblioteca de Vinaròs, on Pepe Ruiz, president de l’entitat Veu Pròpia–Nous Catalanoparlants a favor del Català, oferirà la conferència ‘El valencià com a punt de trobada en les àrees metropolitanes’.

Comparteix

Icona de pantalla completa