Diari La Veu del País Valencià
Carlos Marqués-Marcet comença a rodar el film ‘La mort de Guillem’

BARCELONA (ACN). El director Carlos Marqués-Marcet ha començat aquesta setmana el rodatge del seu últim film, La mort de Guillem, que narra la història del dol dels pares de Guillem Agulló, el jove antifeixista i independentista assassinat per un grup d’ultradreta a Montanejos, a l’Alt Millars, l’11 d’abril del 1993.

Diversos actors valencians protagonitzen la ficció, que busca allunyar-se de l’èpica dels fets per a endinsar-se en la intimitat d’uns pares i desconstruir el seu procés, mentre lluiten per la memòria del seu fill. La mort de Guillem és una producció de Lastor Media, SUICAfilms i Som Batabat Produccions en coproducció amb TV3 i À Punt Media.

L’inici del rodatge coincideix amb la campanya social i política ‘La Lluita Continua’, que denuncia la impunitat de l’extrema dreta els darrers 40 anys; reivindica la lluita contra el feixisme, i alerta sobre l’auge del discurs xenòfob i racista.

La campanya s’ha iniciat amb la lectura del ‘Manifest per la vida’, que ja compta amb l’adhesió de nombroses entitats i organitzacions com ara Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, Òmnium Cultural, Fundació Catalunya Fons per La Defensa Dels Drets Catalans, PAH Barcelona, SOS Racisme, Iridia, Justícia i Pau, Volem Acollir, Aigua és Vida, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, ANC. També hi ha sindicats com CGT Catalunya, CCOO, UGT, Intersindical Valenciana, Intersindical-CSC, i IAC, i partits polítics com Compromís, ERC, CUP, Comuns, JxCat, PDeCAT, Podem Catalunya, EUPV i Galícia en Comú.

Per a Marques-Marcet, la ficció és un gran format per a reflexionar “com a comunitat” i “rellegir la història des de la intimitat”, ja que, en molts casos, “els titulars de les notícies i els eslògans no són capaços de captar-ho”.

L’any que ve estan previstes més accions dins de la campanya. Per exemple, un concert d’homenatge a Guillem a València i a l’Auditori de Barcelona organitzat per Propaganda pel Fet i pel festival Barnasants. També, un cicle de debats i conferències a les dues ciutats, amb els títols ‘Guillem’, ‘100 mesures per acabar fàcilment amb el feixisme’, ‘El feminisme mata feixistes’, ‘El periodisme o és antifeixista o no és periodisme’. Una altra iniciativa és l’actualització del portal web Crims d’odi amb la finalitat de fer visible un treball d’investigació elaborat pels periodistes David Bou i Miquel Ramos.

Per últim, a la primavera arribarà a les llibreries el nou llibre de Núria Cadenes, en el qual s’apropa al cas per a retratar l’assetjament a la família de Guillem. Cadenes s’hi ha immers en el sumari, en els diaris de l’època, en els records dels seus amics i en el seu passat per a construir una novel·la que denuncia la impunitat de l’extrema dreta a València.

Comparteix

Icona de pantalla completa