Carmen Calvo vesteix la façana de l'IVAM amb un crit per la igualtat de gènere

'Els cels estan cosits', un retrat d'una dona anònima de nou metres d'alçada, lluirà en la paret del museu fins al pròxim 29 de setembre 
17 setembre 2019 17:22h
'Els cels estan cosits' convida a reflexionar sobre la discriminació sexual i la imposició de rols. / ANA ESCOBAR / EFE

VALÈNCIA. Una obra de grans dimensions de l'artista Carmen Calvo, amb la cara d'una dona envoltada per una corda que representa totes les dones anul·lades i manipulades, vesteix des d'aquest dimarts la façana principal de l'IVAM per a simbolitzar l'aposta d'aquest museu per la visibilització de la dona i per la igualtat de gènere.

L'artista valenciana i el director de l'IVAM, José Miguel Cortés, han presentat l'obra Els cels estan cosits, un retrat d'una dona anònima de nou metres d'alçada i amplària que convida a reflexionar sobre la discriminació sexual i la imposició de rols. La imatge, que també evoca el rebuig a la violència masclista, lluirà en la façana del museu fins al 29 de desembre.

Calvo, Premi Nacional d'Arts Plàstiques el 2013, ha explicat que el títol de la seua obra és d'un poema i que reflecteix una dona atrapada –també per una corda– que està "castigada; Calvo està infravalorada". Després de reconéixer que li "espantava" la grandària de l'obra, ha afegit que Els cels estan cosits té una "doble lectura": si bé el cosir s'ha associat sempre a la dona, en l'obra "és una forma de fixar i d'anul·lar". A més, Carmen Calvo ha donat a l'IVAM l'obra original, una peça d'una mica més d'un metre d'alt per un d'ample. 

El director de l'IVAM ha lloat la trajectòria de Carmen Calvo a escala estatal i internacional, i ha incidit que la "potència i suggeriment" de la seua obra "confirma" el resultat d'una obra que, ha dit, "servirà d'element representatiu durant uns mesos del que és i el que vol ser el museu". "No podíem haver triat millor motiu per a inaugurar la nova temporada que l'obra de Carmen Calvo", ha defensat Cortés, qui ha aplaudit la seua "generositat" per haver donat l'obra original a la col·lecció del museu.

"Ha sigut fidel a un conjunt d'idees i problemàtiques que interessen i que a molta gent ens interessen i ens commouen", ha agregat Cortés, qui ha posat l'accent que Els cels estan cosits pot ser "un símbol que representa l'IVAM i que diu a tothom el que volem ser". Segons el director del museu, és una "obra interessant i suggeridora però al mateix temps suscita múltiples lectures i una visió poètica. També és una obra guerrera i lluitadora, que no és indiferent al món en el qual vivim ni als esdeveniments que vivim".

Cortés ha qualificat aquesta creació com a "art urbà" perquè és "una creació que afecta la vida diària", i ha sentenciat: "Ningú quedarà indiferent a l'obra de Carmen Calvo". Aquest projecte s'inclou dins de la línia IVAM Produeix del museu valencià, en el marc de la programació pel seu 30é aniversari.

next