València comptabilitza 2.200 desplaçaments diaris pel carril bici del carrer Alacant

El nombre d'usuaris d'aquesta connexió amb el sud de la ciutat, l'última de la xarxa ciclista a entrar en funcionament, va en augment des de la seua obertura el 15 de febrer
6 abril 2019 06:00h
El màxim de desplaçaments diaris es va donar el dijous 14 de març. Imatge d'arxiu. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. Un total de 2.262 desplaçaments va registrar el passat dijous 14 de març el mesurador del carril bici del carrer d'Alacant, que connecta el sud de la ciutat de València amb l'Anell Ciclista. Un màxim d'usuaris que va en consonància amb la tendència en alça del nombre de persones que cada dia decideixen moure's amb les seues bicicletes o patinets per aquest eix ciclista de la ciutat, que es va inaugurar el passat 15 de febrer.

Les dades de la Regidoria de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament de València, consultades per Diari La Veu, mostren una tendència positiva en la intensitat mitjana d'usuaris que fan ús del carril bici del carrer d'Alacant, amb més de 2.000 desplaçaments en els dies laborables de març. Un carril bici que ja en les 12 primeres hores després de la seua obertura va registrar el pas de 572 vehicles sostenibles, segons va informar aleshores el consistori. 

Les xifres de març del carrer d'Alacant, unides als usuaris de l'eix de Regne de València-Russafa –que ha permés reduir el trànsit de vehicles a motor en un 31,57%–, fan que aquests carrils de recent obertura aporten més de 4.000 desplaçaments sostenibles diaris en les seues primeres setmanes de funcionament i faciliten la mobilitat entre el centre i el sud de la ciutat. 

A més, el carril bici del carrer d'Alacant manté un cicle d'ús setmanal regular que es repeteix en creixement progressiu. Així, a excepció dels cap de setmana i dels dies de Falles, la xifra de desplaçaments en aquesta via no ha estat per davall dels 2.000 en la majoria de dies de març. 

Després del 14 de març, el segon màxim en nombre d'usuaris es va aconseguir el divendres 15 de març, amb una intensitat mitjana de 2.242 desplaçaments i el tercer lloc en el rànquing l'obté el dimecres 27 de març, amb 2.175 passos. Si bé durant els dies grans de Falles l'ús d'aquest carril bici minva fins a situar-se al voltant dels 1.000 desplaçaments d'usuaris, torna a créixer el nombre d'usuaris una vegada passa la Cremà, en el dia de Sant Josep. 

Pel que fa als caps de setmana, les persones que decideixen fer ús del carril bici d'Alacant és menor que en la mitjana general del mes de març, que se situa en els 1.784 passos d'usuaris. Tot i així es continua amb una xifra de desplaçaments prou notable, que es troba entre els 1.100 i els 1.500, amb passos d'usuaris superiors en dissabte que en diumenge. 

Per damunt de l'estimació d'usuaris

La mitjana diària del mes de març, de 1.789 usuaris, supera així la previsió que al mes de febrer es feia des del servei de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament de València, encapçalat pel regidor Giuseppe Grezzi. Aleshores, es va estimar que no menys de 1.500 persones amb bicicleta, patinet o vehicles de mobilitat personal (VMP) circularien diàriament per aquest eix del carril bici. 

Així mateix, fonts de la Regidoria de Mobilitat Sostenible recorden que aquestes xifres serien realment superiors a les indicades pels mesuradors. Això s'explica per la sensibilitat dels sensors amb què es comptabilitza el trànsit de vehicles, que, a diferència del que ocorre amb els automòbils, amb els vehicles més lleugers pot, per exemple, confondre el pas de dues bicicletes seguides per un únic vehicle o no detectar el pas de vehicles de poc pes, com és el cas d'alguns patinets o altres vehicles de mobilitat. 

Aquest tram de la xarxa de carril bici permet connectar de manera directa els barris de Malilla i en Corts amb l'Anell Ciclista a través dels carrers de Gibraltar i del mateix Alacant. L'eix, en el seu conjunt, suma 745 metres de carril bici a la capital del Túria, una connexió que des de Xàtiva fins a la Gran Via de les Germanies discorre per un carril bici que va segregat sobre calçada, bidireccional i de dos metres i mig d'ample, la qual cosa permet protegir als usuaris de bicicletes o patinets dels vehicles a motor. 

next