Diari La Veu del País Valencià
Carta oberta a la societat civil valenciana en suport a l’acció climàtica

Ja fa deu mesos des que Greta Thunberg va començar a fer vaga i a manifestar-se amb el lema “Vaga escolar pel clima” i sota el nom de #FridaysForFuture per reclamar major acció política per part dels governs i representants polítics per fer front al canvi climàtic i huit des que els joves de tot el món van començar a donar-li suport. Ací, a la ciutat de València, #FridaysForFuture va començar l’1 de març i, des d’aquell moment, la plaça de la Verge ha vist milers de joves i estudiants concentrar-se reclamant acció i justícia climàtica JA!

Per primera vegada, Europa i el món sencer està sent testimoni d’un moviment estudiantil sense precedents, en el qual han tingut lloc una periodicitat i un èxit inimaginables. Els i les estudiants hem decidit posar-nos en peus perquè tenim por. Temem que persones poderoses hagen començat a vendre el nostre futur i ens sentim traïts per la reiterada inacció, passivitat i falta de projecte a llarg termini per a frenar de forma radical l’augment de temperatura del planeta.

La nostra generació creix mentre està tenint lloc el que els científics consideren com la sisena extinció massiva de biodiversitat. La major autoritat científica, els científics de l’ONU, i els experts climàtics de l’IPCC, ens adverteixen que estem a 11 anys que els efectes del Canvi Climàtic siguen irreversibles, si no canvia res. Ens trobem per tant davant una crisi climàtica i ecològica sense precedents, davant la qual és necessari que es declare l’Estat d’Emergència Climàtica i que no siga simbòlic, sinó que esta declaració ha de comportar la realització de les mesures necessàries per mitigar i adaptar-nos als efectes derivats del calfament climàtic.

Volem insistir, i ho continuarem fent, que unes 200 espècies s’extingeixen al dia. A més, si el nivell del mar augmenta un centímetre més, 10 milions de persones hauran d’abandonar les seues llars. La regió mediterrània serà una de les zones més afectades per la desertificació i la sequera. La pol·lució de l’aire causa entre 6 i 7 milions de morts prematures a l’any. I si en 2030 no s’han reduït el 50% de les emissions mundials de CO2, començaran a produir-se reaccions que es retroalimentaran i agreujaran la crisi climàtica. Això no ho diu Fridays For Future, sinó els estudis científics que fa dècades que estan avisant.

No obstant això, no tot han sigut males notícies. Aquesta crisi ens ha unit. Som la generació europea que va nàixer immersa en la crisi climàtica i ecològica i el futur de la qual depén que la Unió Europea reconega la seua responsabilitat en la protecció del nostre futur. Se’ns ha promés en moltes ocasions que revertiran aquesta situació i que estan preocupats pel calfament global, però la realitat és ben diferent. Ara que s’acosta el 26 maig, dia en què tindran lloc les eleccions europees i municipals, volem recordar a tots els votants i, especialment, als futurs polítics i responsables de govern, que és necessari que actuen en conseqüència i al més prompte possible.

Comparteix

Icona de pantalla completa