Una mostra sobre el llegat de Blasco Ibáñez inaugurarà el nou espai de la casa-museu per a exposicions temporals 

L'Ajuntament de València inverteix 30.000 euros en la primera fase de remodelació museogràfica del xalet del líder republicà i escriptor naturalista
18 novembre 2019 19:10h
La regidora Glòria Tello ha explicat que el compromís de l'Ajuntament amb el llegat de Blasco Ibáñez és "ferm i decidit". / EFE, MANUEL BRUQUE

VALÈNCIA. La regidora de Cultura de l'Ajuntament de València, Glòria Tello, ha anunciat que el consistori ha iniciat l'execució del projecte de remodelació museogràfica de la casa-museu de Blasco Ibáñez. Per a evitar el tancament del centre, la intervenció s'abordarà en dues fases. En primer lloc, serà el torn de la planta baixa; en acabar aquesta, s'iniciarà la renovació del primer pis. D'aquesta forma, els visitants sempre podran contemplar una part del museu i no s'interrompran les visites escolars.

El projecte, basat en la proposta museològica d'Emilio Salas, ha sigut dissenyat per Pep Beltran i Espirelius, i la producció va a càrrec d'Art i Clar. El disseny ha tingut un cost de 7.260 euros i l'execució de la primera fase ha ascendit a 20.000 euros.

En la planta baixa, la proposta d'Emilio Salas inclou una sèrie de vitrines i panells que narren les fites més destacades de la biografia del famós novel·lista i polític valencià, des de la seua joventut, on es va forjar el seu tarannà romàntic i combatiu, fins al líder republicà i escriptor naturalista posterior. També hi haurà un recorregut per la seua experiència colonitzadora per Sud-amèrica, els testimonis de la Gran Guerra, el seu paper com a guionista cinematogràfic, l'èxit clamorós als Estats Units i l'afermament dels seus ideals.

A més, hi haurà un espai destinat a la història de l'edifici i un àmbit per a acollir exposicions temporals, que es renovarà periòdicament. La primera exposició temporal estarà dedicada a mostrar una part del llegat de Libertad Blasco-Ibáñez Blasco i Fernando Llorca Die conservat als fons de la casa-museu.

En aquest cas es presentaran les postals enviades per Vicente Blasco Ibáñez a la seua família i amics des dels més diversos llocs del món, testimoni de la seua afició viatgera i del seu vessant afectiu. També hi haurà un sistema de projecció i un sistema audiovisual que mostrarà l'extens fons fotogràfic vinculat a la figura de Blasco.

Aquesta remodelació i l'actualització de la proposta museogràfica del xalet de Blasco Ibáñez se suma les recents intervencions de restauració realitzades a la terrassa de l'edifici en què s'ha restaurat la singular taula que hi ha al centre del balcó i les cariàtides i capitells situats també a la balconada de la casa-museu de Blasco Ibáñez, que van tindre un cost total de 6.930 euros.

La regidora Glòria Tello ha explicat que el compromís de l'Ajuntament amb el llegat de Blasco Ibáñez és "ferm i decidit". "Per això tenim el conveni amb la Fundació, a través del qual el consistori realitza una subvenció directa a la Fundació de 12.000 euros anuals, així com 30.000 euros anuals compromesos en inversions de l'Ajuntament en la casa-museu i 20.000 euros anuals de l'Ajuntament en realització d'activitats culturals a la casa-museu", ha conclòs.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next