Diari La Veu del País Valencià
La Casa de la Música de València s’obrirà el primer trimestre del 2020 amb una inversió de 3,5 milions

VALÈNCIA (EP). La Casa de la Música, la iniciativa impulsada per Bankia a l’Alqueria Julià del barri de Nou Moles de València, s’obrirà en el primer trimestre del 2020 com “un centre per a acollir una potent activitat social i cultural” i amb una “acústica perfecta”. Tot això, després de la inversió de 3,5 milions realitzada per l’entitat bancària.

El projecte pretén reconvertir l’edifici –un dels escassos exemplars conservats d’alqueria valenciana del segle XVII i declarat Bé d’Interés Cultural (BIC)– en “un vertader centre musical”.

L’estructura dissenyada preveu dedicar la planta baixa a les activitats culturals pròpies de l’alqueria, i comptarà amb tres sales: biblioteca i sala de partitures amb un arxiu adjacent; fonoteca i videoteca, i una aula multiusos. L’entrada, en la zona central que travessa tota la planta i desemboca al jardí, és l’espai de recepció i zona administrativa i futura seu de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).

A més, la primera planta es transformarà en un espai expositiu per a la “interpretació de l’alqueria”, destinat a les visites del públic en general. Ací es troben les pintures i voltes més rellevants de l’edifici, així com l’escala de caragol per la qual s’accedeix a la torrassa, un dels seus elements constructius “més emblemàtics”.

Així mateix, es construirà una nova sala d’assaigs amb una superfície de 200 metres quadrats. Aquest espai acollirà les activitats que desenvolupen les agrupacions pròpies de la FSMCV –la Banda Federal i l’Orquestra Federal– i també serà la seu a València de l’Orquestra Simfònica de Bankia.

L’arquitecte responsable del projecte, Carlos Campos, ha subratllat durant una visita a l’immoble que es tracta d’una intervenció “realment complexa”, ja que “hi ha obra de nova planta, com ara la sala d’assaigs, de restauració, de rehabilitació i de jardineria”.

Campos ha recalcat també que “s’estan fent tots els esforços perquè les condicions acústiques funcionen a la perfecció”. D’aquesta manera, s’estan col·locant revestiments adequats en sostre, parets i paviments amb l’objectiu d’aconseguir “una acústica perfecta”.

Per la seua banda, la directora corporativa de Marca de Bankia, Silvia Bajo, ha destacat la inversió de 3,5 milions a la Casa de la Música “finançats al 100%” per aquesta entitat. “És la nostra aposta per completar el projecte de música que tenim. Sabem que és un element que uneix tota la Comunitat de nord a sud i l’important que és per als valencians quant a formació, cultura, recuperació i activitat empresarial”, ha afegit.

La intervenció sobre l’edifici, d’acord amb l’avantprojecte de restauració i habilitació elaborat per l’equip d’arquitectes de C+G Tècnica i l’empresa Cyrespa, ressalta els elements de gran valor històric i artístic. A més del seu interés històric, conserva encara elements estètics de gran valor. L’edifici pot considerar-se com un dels escassos exemplars conservats d’alqueria valenciana del segle XVII.

L’alqueria va albergar el Col·legi de Santa Bàrbara fins a principis dels anys 90 i, més tard, va ser utilitzada per associacions culturals i recreatives dels col·lectius veïnals que van desenvolupar allí part de la seua activitat. Els veïns porten anys reivindicant la restauració i rehabilitació de l’edifici.

Comparteix

Icona de pantalla completa