Diari La Veu del País Valencià
Les cases de 18 municipis valencians han de canviar de freqüència de TDT per a seguir veient la tele

VALÈNCIA. A partir del dia 18 de setembre, 18 municipis valencians hauran d’adaptar les seues instal·lacions col·lectives per a atendre el canvi de freqüències de la Televisió Digital Terrestre (TDT). Durant uns mesos, els canals de televisió emetran en la vella i en la nova freqüència simultàniament per a facilitar que els usuaris realitzen el canvi.

Aquest canvi es produeix com a conseqüència de l’anomenat Segon Dividend Digital, pel qual s’ha d’alliberar abans del 30 de juny del 2020, per mandat europeu, la banda de 700MHz de l’espectre radioelèctric per a permetre el desplegament de futures xarxes de telecomunicacions 5G.

La migració no afectarà per igual tots els edificis. En concret, hauran de realitzar adaptacions els edificis comunitaris de grandària mitjana o gran que estiguen equipats amb sistemes monocanals o centraletes programables, mentre que els habitatges individuals no necessitaran fer aquesta adaptació.

En els edificis on calga realitzar les adaptacions, la ciutadania no haurà d’assumir cap cost, ja que podrà sol·licitar les ajudes previstes pel govern espanyol. Per a dur a terme l’adaptació, les comunitats de propietaris dels edificis en els quals calga realitzar canvis en els sistemes de recepció del senyal de televisió hauran de contactar amb un instal·lador registrat per a efectuar-los.

La informació de contacte d’aquests instal·ladors es pot consultar en el Registre d’Instal·ladors de Telecomunicacions de la Secretaria d’Estat per a l’Avanç Digital i en la pàgina web www.televisiondigital.es, segons ha informat el ministeri d’Economia.

Independentment del tipus d’equip de recepció de senyal dels edificis, tots els ciutadans hauran de resintonitzar els seus televisors per a poder gaudir de l’oferta completa de TDT una vegada que finalitze l’emissió simultània, que tindrà una durada de quatre i sis mesos en la major part dels municipis i de tres mesos en algun d’ells.

Sol·licitud d’ajudes

Per a minimitzar l’impacte d’aquest procés sobre la ciutadania, el Consell de Ministres va aprovar mitjançant reial decret el passat 21 de juny la concessió directa de subvencions per valor de 145 milions d’euros, que seran gestionades per l’empresa pública Red.es.

Les ajudes aniran destinades a compensar els costs derivats de la recepció o accés als serveis de comunicació audiovisual televisiva en les edificacions afectades pel Segon Dividend Digital. La quantia de la subvenció oscil·la entre 104,3 euros i 677,95 euros, en funció de la infraestructura prèviament instal·lada en l’edifici.

Les sol·licituds d’ajudes es podran presentar en línia fins al 30 de setembre del 2020, després d’haver realitzat prèviament l’adaptació de les instal·lacions de recepció del senyal de TDT, entre l’1 de juny del 2019 i el 30 de setembre del 2020. Serà necessari presentar la documentació justificativa, com són la factura i el butlletí d’instal·lació. Només es podran sol·licitar ajudes per a les actuacions realitzades per empreses instal·ladores del Registre d’Instal·ladors de Telecomunicacions de la Secretaria d’Estat per a l’Avanç Digital (SEAD).

Localitats afectades

Els 18 municipis que hauran de començar el procés a partir del dia 18 són els que reben el senyal de televisió de l’àrea geogràfica de Terol. En concret, es tracta d’Aranyel, el Castell de Villamalefa, Cirat, Cortes d’Arenós, Montanejos, la Pobla d’Arenós, Vilafermosa, Sucaina, Ademús, Alpont, Aras de los Olmos, Cases Altes, Cases Baixes, Castielfabib, la Pobla de Sant Miquel, Torrebaixa, Vallanca i la Iessa.

En l’últim trimestre de l’any començarà el canvi de freqüències en els tres municipis de Castelló que reben el senyal de televisió de l’àrea geogràfica de Tarragona Sud. En la majoria dels municipis valencians restants, l’emissió simultània s’iniciarà a principis del 2020.

Comparteix

Icona de pantalla completa