Castelló de la Plana preveu 'evitar' 151 tones de CO2 fins al 2023 amb cinc nous quilòmetres de carril bici

L'Ajuntament destaca també el caràcter "vertebrador i integrador" d'aquestes vies amb les zones perifèriques, així com els beneficis sobre la salut de la ciutadania
18 agost 2019 18:21h
El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Castelló xifra en 13.419 els viatges diaris amb bicicleta que es realitzen a la ciutat. / AJUNTAMENT DE CASTELLÓ DE LA PLANA

CASTELLÓ DE LA PLANA. Els tres nous trams de carril bici a la Gran Via de Tàrrega Monteblanco, la Ciutat del Transport i l'avinguda de Casalduch de Castelló de la Plana han ampliat des del passat estiu en cinc quilòmetres la xarxa de vies ciclistes urbanes i interurbanes habilitades a la ciutat. La intenció de l'Ajuntament és reduir d'aquesta manera les emissions de COen 151,44 tones fins al 2023.

El projecte, amb un pressupost de vora 814.000 euros cofinançat al 50% amb fons municipals i europeus, tracta d'afavorir "la transició cap a un model de ciutat més verda i cap a una economia baixa en carboni en facilitar i potenciar els desplaçaments urbans amb bicicleta d'una forma segura i eficient", ha destacat el consistori en comunicat.

L'alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco, ha afirmat que "amb aquests nous trams de carril bici en actiu des de fa quasi un any, Castelló fa un pas ferm en el seu objectiu d'avançar cap a un model urbà sostenible".

D'aquesta manera, Castelló de la Plana "s'ha consolidat en el tercer lloc en el pòdium" de les ciutats espanyoles amb major proporció de carrils bici per habitant (86 quilòmetres de vies ciclistes i 0,51 metres per persona), després d'Albacete i Vitòria, segons l'últim Baròmetre de la Bicicleta de l'Institut Nacional d'Estadística.

El consistori destaca que la reducció d'emissions de diòxid de carboni en substituir el cotxe per la bicicleta no només beneficia el planeta, sinó també la salut. A més, indica que "l'ús de la bici disminueix també la contaminació acústica". "La principal font de soroll en els ambients urbans és el trànsit, pel fet que és el causant de més del 80% de la contaminació acústica que es registra a les ciutats espanyoles, segons l'Organització Mundial de la Salut", ha apuntat el consistori.

A l'impacte ambiental dels nous carrils bici s'uneix el de tipus social, ja que "actuen com a element vertebrador i integrador de les zones perifèriques i generen a la vegada un efecte positiu sobre la salut ciutadana, perquè de manera indirecta es reforça l'activitat física i un estil de vida saludable".

El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Castelló xifra en 13.419 els viatges diaris amb bicicleta que es realitzen a la ciutat. Suposen el 4,99% del repartiment modal de tots els sistemes de transport en la capital i inclouen tant els de bicicleta privada com els del sistema públic de préstec Bicicas. Aquest últim servei suma 6.900 persones usuàries donades d'alta.

next