Castielfabib despenja una campana del segle XV per a exposar-la per primera vegada en més de 500 anys

La campana Maria gòtica va ser declarada recentment Bé d'Interés Cultural
9 febrer 2019 18:53h
L'exposició de les tres campanes se celebra aquest diumenge a la Planta Noble de la Casa de la Vila. / ARQUEBISBAT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. La localitat de Castielfabib (el Racó d'Ademús) acull aquest diumenge, 10 de febrer, l'exposició d'una campana del segle XV que es podrà apreciar de prop per primera vegada després d'estar penjada més de 500 anys.

Amb motiu de la celebració de la festivitat de Sant Guillem, patró de la vila, també presentaran dues noves campanes: Santa Bàrbara i Maria nova, segons detalla l'Arquebisbat en un comunicat.

La campana del segle XV, anomenada Maria gòtica, va ser declarada recentment Bé d'Interés Cultural (BIC). Estava a l'ermita de la Verge de Gràcia, d'on va ser baixada per a situar-la en un lloc més segur a causa del seu valor, com ha explicat Álvaro Vázquez, arquitecte i campaner encarregat del projecte.

Ara, allà s'instal·larà la campana Maria nova, amb la mateixa mida i geometria que la gòtica però amb un disseny que reinterpreta els motius de l'original.

Fins que no arribe el seu emplaçament definitiu en la futura col·lecció museogràfica, actualment en fase de desenvolupament, la campana BIC estarà a l'Ajuntament de Castielfabib.

Pel que fa a la campana Santa Bàrbara, s'instal·larà al campanar del temple parroquial, on substituirà una altra campana refosa el 1984 de forma deficient que es trobava en desús. S'ha ajustat la seua afinació perquè el so harmonitze amb les altres tres que hi ha en el campanar.

L'exposició de les tres campanes se celebra aquest diumenge a la Planta Noble de la Casa de la Vila, a les 11 hores, amb imatges del procés de fabricació i restauració, motles impresos en tres dimensions, contramotles d'escaiola i fragments de fang.

next