Català s'oposa que es cobre l'IBI als edificis de l'Església amb ànim de lucre

La candidata popular a l'Alcaldia de València titla "d'absurda" la mesura del consistori i l'emmarca "en la croada personal" de Ribó "contra l'església catòlica"
14 febrer 2019 17:22h
L'impost no s'aplicarà als béns immobles religiosos sense ànim de lucre. / UCHCEU

VALÈNCIA. La candidata del Partit Popular a l'Alcaldia de València, María José Català, ha manifestat aquest dijous que "l'Ajuntament no pot començar a cobrar l'Impost de Béns Immobles als edificis de l'Església mentre no es canvie la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge". En eixe sentit, el grup popular ha anunciat que presentarà una moció al ple perquè l'Ajuntament "mantinga l'exempció del pagament IBI que preveu la Llei de Mecenatge".

Català ha explicat que "en la croada personal de l'alcalde i el seu govern contra l'església catòlica estan arribant a l'absurd, perquè no té cap sentit que l'Ajuntament de València destine recursos municipals a una finalitat que va en contra del que es disposa en una llei estatal". Per a la candidata popular, "la posició del tripartit té una intencionalitat política clara", ja que "està en la línia sectària de l'actual Govern de l'alcalde Ribó d'atacar i injuriar tot aquell que no és del seu grat i, en canvi, afavorir els que sí que són afins".

Així mateix, en un comunicat enviat pel PPCV, Català destaca "la important labor social que realitza l'Església a través d'entitats i ONG com Càritas, així com el manteniment i la protecció del patrimoni cultural i històric". En aquest sentit, s'ha d'assenyalar que el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, va explicar aquest dimecres que l'impost no s'aplicarà als béns immobles religiosos sense ànim de lucre i això inclou immobles dedicats al culte, a l'assistència social – com, per exemple, aquells vinculats amb Càritas– i els que tinguen la funció de residència.

Sentència d'Estrasburg

Català ha explicat que la sentència del Tribunal de Justícia d'Estrasburg a la qual aquest dijous s'ha referit el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, "obliga tan sols l'Estat a modificar les exempcions referides a l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), però no ocorre el mateix amb l'IBI".

La candidata del PP ha advertit que "es tracta d'un cas específic sobre una reclamació de devolució de l'ICIO que no pot generalitzar-se a tots els edificis de l'Església, amb independència de l'ús que tinguen, i que en cap cas suposa una derogació de l'actual legislació vigent, que només podria ser modificada per les Corts Generals". 

En eixe sentit, Català ha considerat "fal·laços i interessats" els arguments per a cobrar l'IBI als immobles de l'Església amb ànim de lucre. A més, ha indicat que tant l'alcalde Joan Ribó com el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, "saben perfectament que hui dia no poden carregar els rebuts perquè hi ha una llei que ho impedeix, però com que ens acostem a les eleccions, volen mostrar la seua cara més anticlerical per a acontentar una part del seu electorat".  

next