La Cavalcada del Ninot i la 'mascletà' de colors anuncien la setmana gran de València

La primera peça de la falla municipal arriba en un cap de setmana que compta amb tres disparades
2 març 2019 06:00h
Des del 1936, la Cavalcada del Ninot recorre els carrers del centre de la ciutat. Imatge d'arxiu de cercavila fallera. / FESTES DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. Les mascletaes diàries a la plaça de l'Ajuntament de València van començar aquest divendres, 1 de març, amb la disparada de la pirotècnia Peñarroja. Uns 120 quilos de pólvora –dels quals 70 es van disparar en els últims segons, des que va començar el terratrèmol– i que van deixar el cel tacat amb la pólvora que continua aquest dissabte amb la disparada de la Pirotecnia del Mediterráneo de València, empresa de recent creació . Entre els convidats que han confirmat l'assistència, a més de les falleres majors de València i les Corts d'Honor, es troba la ministra de Treball, Magdalena Valerio.

Dissabte de vesprada continuen els actes amb la Cavalcada del Ninot, l'inici de la qual està previst a les 17 hores des dels jardins de la Glorieta. Aquest esdeveniment, que des del 1936 recorre els carrers del centre de la ciutat, anuncia l'arribada de la festa fallera. Així, està previst que la cavalcada transcórrega pels carrers de la Pau i Sant Vicent, per a arribar a la plaça de l'Ajuntament i tornar per Marqués de Sotelo, per a finalitzar el recorregut al carrer Xàtiva.

Les comissions falleres seran les encarregades de participar en aquesta cavalcada amb diferents figures, comparses i grups disfressats, que representen diverses escenes humorístiques, factor essencial en la festa gran de la ciutat. En eixe sentit, els cartells i les llegendes s'empren com a armes per a llançar la crítica i fer així sàtira dels principals fets de l'any buscant la rialla del públic. Una Cavalcada del Ninot que, com és tradició, ve tancada per la primera peça de la falla municipal de València.

La Cavalcada del Ninot està prevista que comence a les 17 hores des dels jardins de la Glorieta. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

Pel que fa als talls al trànsit, des del Centre de Gestió del Trànsit del consistori s'informa que, com a conseqüència de l'itinerari de la desfilada de les carrosses, es tallarà l'accés al trànsit per la plaça de Tetuan des de les 17 hores. Així mateix, s'habilitarà un carril al carrer de Xàtiva per a poder desviar les carrosses cap a la plaça de Sant Agustí. Durant la jornada, la Policia Local de València vetllarà per la regulació de la circulació i es col·locaran tanques i plaques als punts necessaris, s'explica des de l'Ajuntament.

Mascletà de colors

Però dissabte no acaba ací, ja que a mitjanit està prevista una mascletà de colors a la plaça de l'Ajuntament, a càrrec de la Pirotecnia Mediterráneo. Aquest espectacle, que tindrà una duració aproximada de vint minuts, omplirà el cel valencià de múltiples colors per al gaudi del públic espectador.

El diumenge serà el torn de la Pirotecnica Alpujarreña, de Granada, en la mascletà de la plaça de l'Ajuntament. Aquest dia al balcó municipal es donaran cita, entre altres persones, l'escriptor Santiago Posteguillo i els membres de Les Luthiers. Mentre que dilluns, dia 4 de març, dispararà la Zaragozana que, procedent de Saragossa, signarà l'espectacle que gaudiran la vicepresidenta de les Corts, Mónica Oltra; el diputat Fran Ferri, i les esportistes del València Club de Futbol.

next