CCOO denuncia que empreses de transport valencianes tenen seu a Conca per a pagar salaris més baixos 

Els transportistes treballen al port de València però se'ls aplica un conveni on els sous són fins a 470 euros més baixos que a València
8 novembre 2019 11:50h
El sindicat calcula que, aproximadament, 7.000 treballadors pateixen el frau. / EFE / Arxiu

VALÈNCIA. La Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO País Valencià ha realitzat diverses denúncies a la Inspecció de Treball, que en les seues resolucions està requerint aquestes empreses a obrir els seus centres de treball a València; a aplicar el conveni col·lectiu de la demarcació, i a retribuir i cotitzar pels seus treballadors com és preceptiu.

Multitud d'empreses del sector de transport de mercaderies per carretera que operen a la demarcació de València tenen instal·lat el seu domicili social a Conca amb l'objectiu de pagar menys salaris i Seguretat Social, ja que els salaris són al voltant de 470 euros al mes inferiors als establits en el conveni de València, segons explica el sindicat en un comunicat.

CCOO ha detectat que aquestes empreses, les anomenades 'empresa bústia', és a dir, societats que no operen en el lloc on tenen la seua seu, estan treballant al port de València. Això suposa un frau, ja que el Tribunal Suprem va unificar doctrina establint que el conveni d'aplicació és el del lloc en el qual es desenvolupa l'activitat i no on la companyia decidisca domiciliar la seua societat.

El sindicat calcula que, aproximadament, 7.000 treballadors es troben en aquesta situació fraudulenta. Conca compta amb al voltant de 500 empreses de transport, mentre que a València hi ha unes 600. Una cosa absolutament desproporcionada si comparem l'activitat que es desenvolupa en cadascuna de les dues demarcacions, asseguren des del sindicat. La Seguretat Social estaria deixant d'ingressar uns 170 euros per treballador al mes.

CCOO considera que, a més del perjudici salarial, el frau a la Seguretat Social i a l'Agència Tributària, s'està generant competència deslleial entre les empreses. No obstant això, les companyies valencianes, lluny de defensar una competència lleial, no prenen cap determinació més enllà de queixar-se en privat. El sindicat advoca per lluitar de forma decidida contra el frau i contra el dúmping social.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next