CCOO denuncia la precarietat en el sector turístic cinc anys després de l'accident en l'aparthotel de Calp

El sindicat assegura que "la subcontractació incontrolada, la falta de mesures preventives i la descoordinació entre empreses van ser detonants d'un sinistre evitable"
20 agost 2019 18:30h
CCOO explica que un de cada quatre contractes en hostaleria dura menys d'una setmana. / IMATGE D'ARXIU

VALÈNCIA. CCOO ha denunciat la precarietat laboral en el sector turístic valencià tot just quan es compleixen cinc anys de l'accident laboral que es va produir el 21 d'agost a Calp (la Marina Alta) en què nou treballadores que no estaven donades d'alta en la seguretat social van caure des d'un desé pis quan es va desplomar l'ascensor en què es trobaven.

"La subcontractació incontrolada, la falta de mesures preventives, la descoordinació entre les empreses, la falta de formació i informació de les treballadores van ser detonants d'un sinistre evitable, que els va implicar conseqüències greus, incapacitats cròniques físiques i psicològiques per a poder desenvolupar la seua professió", denuncia el sindicat.

D'aquesta manera, CCOO considera que malgrat que "la pressió social i d'intervencions de l'Administració com la campanya Seguretat Industrial SI sobre l'estat i manteniment d'instal·lacions ha visibilitzat amb gran impacte les condicions de treball del col·lectiu de cambreres de pisos, la majoria de les reivindicacions del sector turístic sobre aquest tema continuen de plena actualitat".

En plena campanya estival, el nombre de contractes segueix en màxims i la seua durada en mínims, recorda la formació sindical. "Un de cada quatre contractes dura menys d'una setmana i, sectorialment, la inestabilitat contractual se centra en el turisme", denuncia la secretària general de CCOO Serveis a Alacant.

"El sector necessita més mitjans de vigilància i control per part de l'autoritat laboral, el Pla Director de la ITSS s'ha d'enfortir més enllà de les cartes enviades. Ara com ara, l'incomplidor de la normativa en contractació ho fa de forma deliberada, no per desconeixement" detalla. Un altre dels problemes apressants es troba en les càrregues de treball i en l'excés d'hores extraordinàries, ja que "les dades de l'EPA corroboren que l'activitat del sector turístic ha de repartir-se més i millor".

Pròximes mobilitzacions

D'altra banda, el sindicat ha cridat a les mobilitzacions del pròxim dia 25 a la porta del consistori de la ciutat d'Alacant "per la dignitat d'un sector motor de l'economia valenciana". "Quan es discuteix en les Corts Valencianes o en alguns ajuntaments sobre mocions que tenen impacte en el sector, ha d'incloure's totes les parts, i el conjunt de treballadors i treballadores és imprescindible", conclou Carrillo.

Cinc anys després d'un dels successos més impactants en la Costa Blanca i en el sector turístic, "recordar les causes que el van provocar, l'abast dels danys i la prevenció com a únic antídot és una responsabilitat sindical, perquè mai més hàgem de lamentar un accident que es podria haver evitat".

next