CCOO i UGT mobilitzen el sector de la dependència aquest dijous per a exigir més salari i reduir la jornada

Les concentracions seran des de les 11h fins a les 12.30h a la residència Ballesol de València i a la DomusVi Condomina d'Alacant
6 novembre 2019 11:41h
Al País Valencià hi ha més de 15.000 treballadores en el sector de la dependència. / UPM

VALÈNCIA. La Federació d'Empleats i Empleades de Serveis Públics (FeSP UGT-PV i la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris (FSS CCOO-PV) arranquen aquest dijous mobilitzacions en el sector de la dependència a València i Alacant per a reclamar més salari i reduir la jornada per al personal de dependència.

Tots dos sindicats reclamen que els convenis dels treballadors, tant el que regula els centres de titularitat pública i gestió privada –residències, ajudes a domicili i atenció a la dona– com el que regula les residències privades "reflectisquen una pujada de salari i una reducció de la seua jornada".

Segons han explicat en un comunicat conjunt, els treballadors del sector desenvolupen un treball "molt dur amb condicions laborals molt precàries, jornades massa llargues, on les ràtios de personal són insuficients i generen sobrecàrrega de treball i salaris baixos". Mentrestant, els convenis col·lectius de l'atenció a les persones dependents al País Valencià "segueixen pendents i sense avanços".

UGT PV i CCOO PV creuen que és "urgent la dignificació laboral del sector" i demanen a AERTE "que assumisca la seua responsabilitat perquè el sector de la dependència siga un sector estable i de qualitat per a l'ocupació". L'objectiu és que deixe de ser "un sector precari i de pas per a treballadors i treballadores per a també garantir la qualitat assistencial a les persones majors que resideixen en aquests centres".

Al País Valencià hi ha més de 15.000 treballadores en aquest sector, "altament feminitzat amb més del 90% de les ocupacions ocupades per dones, amb unes condicions laborals molt precàries", ja que moltes d'elles no arriben a cobrar els 1.000 euros al mes. Per això, exigeixen un "salari mínim de conveni de 1.000 euros mensuals", una proposta que ja havia sigut consensuada en el IV Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) 2018-2020, entre els agents socials (CCOO i UGT) i les associacions empresarials (CEOE i CEPYME).

Des d'UGT i CCOO, condemnen que no s'aconseguisca un acord i insten la patronal a "reconsiderar la seua actitud acceptant la millora de les condicions laborals i salarials del personal que cuida les persones dependents".

Així mateix, reclamen al govern espanyol que complisquen el que s'estableix en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència "garantint el finançament compromés que actualment no compleixen, i permetent una pobresa laboral en un sector altament feminitzat i una atenció deficient a les persones dependents".

Davant aquesta situació, CCOO i UGT realitzaran concentracions aquest dijous des de les 11h fins a les 12.30h a les portes de la residència Ballesol de València i a la DomusVi Condomina d'Alacant.

next