CCOO i UGT urgeixen el PSOE i Podem a negociar per a tancar un acord programàtic i evitar eleccions

Els líders sindicals alerten que si no hi ha govern, s'haurà perdut el 2019 per a afrontar reformes 
8 agost 2019 17:20h
Els líders sindicals rebutgen la repetició electoral i demanen als líders polítics que es posen d'acord. / ACN

MADRID. Els líders d'UGT, José María Álvarez, i de CCOO, Unai Sordo, han demanat al president en funcions, Pedro Sánchez, que comence a negociar quan abans millor amb Podem per a tancar un acord programàtic, després del fracàs del govern de coalició. "Això ja és aigua passada i cal superar la desconfiança", ha dit Sordo. 

Durant la reunió que han mantingut a la Moncloa han traslladat al president que cal aprofitar els resultats per a configurar una majoria progressista i emprendre mesures i reformes socials i econòmiques amb un "govern estable". Ambdós líders sindicals no es plantegen la repetició electoral i demanen a Podem i al PSOE que es posen d'acord perquè, si no, el 2019 haurà sigut un "any perdut". "L'esquerra ha de pensar que els dies passen i que en l'últim segon tot és més difícil", ha valorat Álvarez. Segons han dit, Sánchez no els ha demanat res, ni que facen de mediadors amb Podem. També han dit que no han parlat sobre quina fórmula s'ha de buscar per a tancar l'acord amb Podem.

Els líders dels dos principals sindicats s'han reunit durant gairebé dues hores amb el president en funcions i la ministra Magdalena Valerio en una trobada emmarcada en les que el líder del PSOE porta fent aquesta setmana per a actualitzar el programa electoral i aconseguir el suport suficient per a la investidura. Després de rebre els sindicats, Sánchez i Valerio s'han reunit amb els presidents de les patronals CEPYME i CEOE.

Els dos líders sindicals creuen que aquestes negociacions han de servir per a superar la "desconfiança" generada arran del fracàs del govern de coalició però que ha de poder ser més fàcil posar-se d'acord sobre el programa. "Els ciutadans ja han votat i han dit que volen un govern progressista", ha insistit Sordo, que demana "deixar en pau el Twitter" mentre duren les negociacions. 

Segons han dit, el president en funcions els ha agraït el seu posicionament en favor d'una majoria progressista i també el fet que des de les formacions sindicals no es posicionen sobre de quina manera s'ha de concretar l'acord. També han deixat clar que Sánchez no els ha fet cap encàrrec ni els ha demanat que ajude a desenrocar la situació amb Podem. De moment, no es coneix que hi haja hagut negociacions entre els dos grups i tampoc està fixada la data de la reunió entre Sánchez i Iglesias.

Des d'UGT i CCOO han dit clarament que no volen repetició electoral i adverteixen que uns pressuposts prorrogats podrien suposar perdre tot el 2019. "Si hi ha eleccions, manifestaríem clarament la irresponsabilitat dels grups polítics per a arribar a acords però no preveuen aquest escenari, sinó l'actitud seria de certa frustració", ha reconegut el líder de CCOO.

Per la seua banda, Álvarez ha dit que no està sobre la taula negociar el programa amb cap altra formació que no siga Podem. "No ha eixit a la reunió la possibilitat que es faça un acord programàtic amb Ciutadans i el PP", ha manifestat el líder d'UGT, que ha mostrat "indiferència" pel sentit del vot que puga expressar la dreta. "La meua pàtria són els treballadors i els seus drets", ha dit. 

next