CCOO xifra en un 80% la participació en la vaga de Netalia i Limpiezas Raspeig

El deute de les empreses de neteja amb algunes de les treballadores arriba a 2.000 euros
19 febrer 2019 18:31h
La pròxima concentració serà aquest dijous, 21 de febrer, de nou enfront del Palau de la Generalitat. / CCOO PV

VALÈNCIA. CCOO PV destaca l'"èxit" de la vaga dels treballadors de Limpiezas Raspeig i Netalia –en la seua majoria dones–, amb un seguiment global de vora el 80% i de fins al 100% en alguns instituts. 

Les 500 treballadores cridades a secundar la vaga presten servei en 85 instituts d'Ensenyament Secundari del territori, així com en centres de subdelegació de govern, Tresoreria de la Seguretat Social o l'INSS. Van iniciar aquest dilluns l'atur indefinit per a protestar per l'impagament de nòmines: l'empresa encara no els ha abonat aquest mes de gener, a moltes tampoc desembre i a unes altres també els deu la liquidació de juny de 2018. 

"Malgrat les pressions i amenaces, i un alt nombre de serveis mínims, el seguiment de la vaga està sent un èxit, en la gran majoria de centres més del 90%", assegura el responsable de Neteja de Construcció i Serveis de CCOO PV, Pedro Medina. 

La pròxima concentració serà aquest dijous, 21 de febrer, de nou enfront del Palau de la Generalitat. "La lluita continua, ja que l'objectiu és que l'Administració faça de mediadora del conflicte en primera persona i rescindisca el contracte actual, a més, de prendre consciència que l'adjudicació només pensant en el preu implica aquestos conflictes", reivindica el sindicat en un comunicat.

Les treballadores reclamen a l'Administració la rescissió del contracte per incompliment dels compromisos amb les treballadores i el veto de Raspeig i Netalia en pròximes licitacions. "Aquestos episodis d'impagaments es venen repetint en totes les adjudicacions que tenen aquestes empreses al llarg dels últims cinc anys", asseguren.

En aquest context, "com aquestes empreses tenen adjudicats multitud de centres, alguns agrupen des de tres fins a nou treballadores". I "en molts altres, malgrat ser part d'un gran lot, no hi ha empleada més que una netejadora, i en eixos els serveis mínims afecten bastant".

"Ningú treballa sense cobrar; aquestes empreses no paguen en els terminis conforme al conveni d'aplicació, que és el de Neteja. Tenim cada vegada més dificultats per a fer front a pagaments i arribar a final de mes o atendre les necessitats quotidianes de les nostres famílies", denuncien.

Impagaments de més de 2.000 euros

La "gran majoria" de les treballadores tenen jornades parcials, amb salaris mitjans de 600 euros al mes, però "els deutes, en molts casos, ascendeixen a més de 2.000 euros". Asseguren que "el més dur és la incertesa de no saber si per treballar tots els dies es cobrarà a final de mes", per la qual cosa ja no creuen "en les paraules a mig fer" i urgeixen "solucions permanents a l'Administració, que és qui adjudica aquest tipus d'empreses".

Per tots aquests motius, encara que la vaga segueix, les concentracions es reprendran el dijous enfront del Palau de la Generalitat, amb la previsió de mantindre una reunió amb el director del Gabinet de Presidència de la Generalitat, Arcadi España, per a trobar "solucions definitives al conflicte".

next