CEAR al·lega contra la denegació d'asil d'un migrant de l'Aquarius i prepara dos recursos més

La Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat denuncia que la denegació del permís d'asil deixa en una situació de risc d'expulsió les persones rescatades per l'Aquarius
30 setembre 2019 18:20h
La flotilla de l'Aquarius va desembarcar a València el juny del 2018 un total de 630 persones. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA (EFE). La Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) ha recorregut la denegació d'asil d'un migrant arribat a bord de l'Aquarius i tramita les de dos joves més que van arribar a València procedents de Líbia en el vaixell de SOS Mediterranée el juny del 2018, ja que considera "una barbaritat" que se'ls deixe en situació irregular perquè tindrien risc d'expulsió.

CEAR País Valencià presta assistència lletrada a aquests migrants, tres joves del Txad i Costa d'Ivori que resideixen a València i Alacant, un d'ells amb treball però que ha hagut de deixar-lo i els altres dos en cursos de formació per a l'ocupació, segons ha relatat a EFE el coordinador de l'entitat, Jaume Durà.

En els pròxims dies es recorrerà la denegació d'asil dels altres dos migrants, dins del termini marcat a partir de la notificació de la denegació de l'asil, segons ha confirmat.

Les persones que van arribar en l'Aquarius tenien permís de treball i residència i estaven en procediment d'inclusió, alguns estan treballant, uns altres en cursos de formació per a l'ocupació i tots ells en cursos de castellà, i resideixen en pisos d'acolliment amb xicotetes ajudes que concedeix el Ministeri de l'Interior.

Ara, "tot aquest procés d'inclusió es trenca i queden en situació irregular, amb el consegüent perill que siguen expulsats", ha assenyalat Durà, que adverteix que també s'ha denegat l'asil a altres migrants.

Els immigrants són persones de diferents nacionalitats que van passar "per un infern" a Líbia de tracte inhumà i degradant, violacions o tracta, que van ser rescatats en alta mar i traslladats a Espanya per circumstàncies excepcionals i el Ministeri "hauria de donar-los algun tipus de protecció".

La CEAR demana al Ministeri que revise els casos de denegació d'asil i, en els no resolts, que concedisca alguna protecció.

La flotilla Aquarius va arribar a València el 17 de juny del 2018 amb un total de 106 immigrants –51 dones, 45 homes i deu menors d'edat– a bord, mentre que d'altres dos vaixells de l'armada italiana (el Dattilo i l'Orione) en van desembarcar, respectivament, 274 i 250 més en un enorme dispositiu d'emergència.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next