Els votants cecs o amb discapacitat visual greu tenen fins a aquest dilluns per a sol·licitar el vot en braille

Les persones que sol·liciten aquest procediment hauran d'estar en un llistat especial de DNI en la mesa electoral i els seus membres hauran de facilitar-los un 'kit' de votació accessible
21 octubre 2019 11:43h
En els comicis d'abril es van sol·licitar 895 vots en braille. / EFE

MADRID (EP). Els votants cecs o amb discapacitat visual tenen fins a aquest dilluns, 21 d'octubre, per a sol·licitar el vot en braille per a les eleccions del 10 de novembre. Aquells que ho sol·liciten rebran la documentació necessària per a exercir aquest dret en la mesa electoral que els corresponga.

Tal com es recull en la guia d'accessibilitat de les pròximes eleccions generals, les persones que sol·liciten aquest procediment hauran d'estar en un llistat especial de DNI en la mesa electoral i els membres de la mateixa hauran de facilitar-los un kit o maletí de votació accessible.

En aquest maletí s'inclou una guia explicativa en braille sobre com utilitzar la documentació, que és diferent per al Congrés i per al Senat.

Pel que fa a la cambra alta, on regeixen les llistes obertes i l'elector ha de marcar fins a tres noms, se'ls entrega un sobre de votació normalitzat, no retolat en braille; una plantilla encunyada dins de la qual està la papereta electoral estàndard per a les eleccions al Senat i un llistat, en braille, amb els noms dels candidats i candidates.

Per al Congrés, la documentació conté un sobre gran amb una etiqueta en braille i tinta que diu 'Eleccions al Congrés dels Diputats' i que inclou un sobre xicotet per cada candidatura que concórrega a les eleccions al Congrés. Cadascun d'eixos sobres xicotets té apegada una etiqueta en la qual consta, en braille i tinta, el nom i les sigles de la candidatura i a l'interior d'aquest sobre va inclosa la papereta electoral en tinta (no en braille).

Es tracta del mateix procediment que es va dur a terme en els anteriors comicis del mes d'abril. Llavors, tal com va informar l'actual secretari de Comunicació en funcions, Miguel Ángel Oliver, en la roda de premsa anterior a la jornada electoral, es van sol·licitar 895 vots en braille.

La situació de les persones cegues o amb discapacitat visual ha canviat en els últims anys, ja que el 2008 la Junta Electoral de Sueca va impedir a un cec ser president de taula. Llavors, el Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) va denunciar aquesta situació en considerar que comprometia "greument els drets fonamentals" del ciutadà.


next