La cendra de les falles reviva la idea d'una taxa turística a València

Tot i dependre d'una llei autonòmica, Ribó planteja un impost als visitants per a reduir la despesa en neteja i Gómez, per a ajudar al finançament de les comissions
21 març 2019 06:00h
Ribó va recordar que el turisme "suposa despeses de neteja i de seguretat i això s'haurà de finançar". Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. Encara amb el fum de la Cremà esvaint-se, els polítics fan balanç de les festes grans de la ciutat de València. Unes Falles marcades per les imatges de la Llotja plena de brutícia i orina després d'una revetlla i que oferien una visió molt poc atractiva d'un dels patrimonis arquitectònics més emblemàtics de la ciutat. Ara, amb les cendres dels monuments fallers ja arreplegats, els representants de la ciutadania es plantegen com es poden millorar les pròximes Falles i si una taxa turística pot ser la solució per a cobrir la despesa a les arques municipals que suposa la gran afluència de visitants. 

Les Falles, que van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2016, suposen no només ingressos per a la ciutat, sinó també una despesa assumida per les diferents administracions públiques per tal de reforçar, entre altres aspectes, el dispositiu de seguretat i la neteja urbana, amb l'augment de 7.111 jornades de treball de mitjans humans.

L'alcalde de València i candidat de la coalició Compromís a reeditar el seu mandat, Joan Ribó, es va manifestar aquest dimarts al respecteRibó, qui a l'octubre ja va sondejar als seus seguidors en Twitter sobre la possibilitat d'incorporar una taxa turística per a col·laborar en la neteja de la ciutat, va recordar que aquesta mesura "depén d'una llei autonòmica", alhora que va assenyalar que no hi ha prevista una taxa per a uns dies, com seria el cas de la setmana fallera. 

El primer edil, que en l'enquesta a la xarxa social va aconseguir el suport de més del 80% dels tuitaires consultats, va exposar poc abans de l'última mascletà que "el tema de la taxa, en general, s'ha de parlar". "Aplicar-ho és molt important en aquests moments de creixement continuat de turisme a la ciutat", va assenyalar Ribó, qui va recordar que el turisme "suposa despeses de neteja i de seguretat i això s'haurà de finançar, com es fa pràcticament en totes les ciutats europees i en algunes espanyoles, com ara Palma o Barcelona".

També a l'octubre de l'any passat el Bloc de València –una de les tres formacions de la coalició valencianista– va destacar la seua defensa "de manera decidida" de la implantació d'una taxa turística a la ciutat durant la pròxima legislatura. La seua intenció és "pal·liar els efectes negatius que es deriven del turisme" amb l'objectiu de reinvertir els ingressos en habitatge social i a millorar el servei de neteja.

La proposta de taxa socialista

Agafar la capdavantera, eixe sembla l'objectiu de la regidora delegada de Turisme i candidata del PSPV a l'Alcaldia de València, Sandra Gómez, qui aquest dimecres va anunciar que entre les propostes del programa socialista per als pròxims comicis municipals es troba "la creació d'una taxa turística que s'haurà de consensuar amb el sector hoteler". 

Tot i que l'aplicació de l'impost dependria del previ desenvolupament d'una llei reguladora per part de la Generalitat, Gómez va recordar que "hi ha hagut voluntat per la seua part que siguen els ajuntaments els qui puguen establir taxes turístiques" i que, si no fora així, buscarien "vies d'imposició alternatives". 

La proposta de taxa turística de Gómez seria al voltant de l'euro i es cobraria a través dels allotjaments. Imatge d'arxiu. / EUROPA PRESS

En eixe sentit, la proposta de taxa de Gómez seria al voltant de l'euro i es cobraria a través d'hotels, apartaments turístics, hostals i tot tipus d'allotjament. A més, abastaria de l'1 al 19 de març i s'invertiria íntegrament en els monuments fallers, en funció de la secció, per a ajudar les comissions a finançar-se.

Com protegim el patrimoni en Falles?

Respecte als incidents en la Llotja de la Seda, que van deixar imatges del seu entorn ple de brutícia, María José Català, candidata del PPCV a l'Alcaldia de la ciutat, va indicar aquest dimecres que, si arriba al govern municipal, "redoblarà els esforços en neteja i seguretat", prohibirà la venda il·legal i el top manta i incorporarà al ban faller mesures de protecció dels entorns històrics. "Aquesta ciutat és cultura i fa mal, tant a les falles com a la ciutat, tindre edificis històrics en un estat que no és propi d'una ciutat responsable", ha dit Català.

Des de l'oposició també, el cap de llista per Ciutadans, Fernando Giner, va exposar aquest dimecres que durant aquestes festes la capital valenciana "està bruta per falta de gestió" i va criticar que, "una vegada més", l'alcalde "no ha previst un bon dispositiu de neteja i recollida de residus". "És lamentable que el fem i l'olor a orina s'acumule per tot arreu", va afirmar.

Per la seua banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, es va manifestar a favor d'"introduir mesures de control serioses" perquè "és imprescindible protegir aquests edificis de forma clara", tot i que va descartar la prohibició de les revetlles als entorns del patrimoni protegit. 

"La foto de les nostres festes ha de ser la dels fallers i falleres i no la de l'incivisme, que no ens representa", va subratllar la candidata socialista, Sandra Gómez, qui va apuntar que hauran de "prendre's mesures respecte a aquelles comissions que no complisquen amb el ban faller" i "no estiguen a l'altura d'estar en un entorn que és Patrimoni de la Humanitat". 

Al respecte, Gómez ha plantejat la necessitat de convocar una reunió entre Policia, Cultura Festiva i les comissions del centre per a realitzar una valoració sobre el funcionament de les revetlles.

next