Cent dones teixeixen a València per a reivindicar la seua visibilitat al món rural

L'acte tindrà lloc aquest dissabte davant la Conselleria d'Igualtat i el resultat romandrà exposat fins al 20 de març
9 març 2019 11:20h
La iniciativa es durà a terme entre les quatre i les sis de la vesprada d'aquest dissabte. / HILANDO VIDAS

VALÈNCIA. Un centenar de dones teixiran aquest dissabte a les portes de la Conselleria d'Igualtat a València per a reivindicar una major visibilitat de la dona rural amb motiu del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones.

Aquest grup dels Serrans és una representació de les 600 dones de tota la comarca que actualment teixeixen Sororidad Serranía, una gran obra d'art amb la qual cobriran de llana les façanes de diversos edificis de València el 8 de Març del 2020.

La iniciativa d'aquest 9 de març es durà a terme entre les quatre i les sis de la vesprada. La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, coneixerà el projecte a les 17 hores, avança l'organització en un comunicat.

Les artistes, de totes les edats, teixiran hexàgons de colors que representen bresques d'abelles, com a símbol d'equip. Són els mateixos hexàgons amb què, a un any de Sororidad Serranía, l'associació Hilando Vidas ha cobert la seu de la Conselleria d'Igualtat.

Aquestes bresques d'abelles s'agarren als balcons i a les parets, "impregnant de sororitat els murs de les cases". A l'interior de l'edifici també s'han instal·lat bastidors brodats amb noms de dones que van passar desapercebudes en les seues professions en tractar-se de sectors majoritàriament masculins.

L'obra romandrà exposada fins al 20 de març, en coincidència amb els actes del Dia Internacional de les Dones. Hilando Vidas és una associació d'art col·laboratiu que va nàixer a les Alcubles (la Serrania) fa quatre anys per a reivindicar i homenatjar la dona rural a través de l'art.

Motivació social

En les seues tres edicions anteriors, 70 dones de 12 a 92 anys han teixit instal·lacions artístiques amb llanes i materials reciclats per a mostrar la seua visió de la violència de gènere i l'explotació sexual. Els festivals d'art urbà Benimaclet conFusión, Districte 008 i VESOS Festival han mostrat algunes de les seues peces.

Davant la motivació social que va generar el projecte, la plataforma va decidir implicar totes les dones de la comarca en una gran obra d'art: Sororidad Serranía, per a la qual ha creat grups de treball en els 19 municipis de la zona.

Més de 600 dones teixeixen centenars d'hexàgons en un projecte que "està cohesionant una comarca despoblada al voltant d'un projecte comú", que homenatja les dones que no van tindre oportunitats i reivindica les que "hui encara ho tenen una mica més difícil pel mer fet de residir en xicotets pobles d'interior".

Sororidad Serranía compta amb el suport de tots els ajuntaments d'aquesta comarca valenciana, la Mancomunitat de la Serrania, la Mancomunitat Alt Túria i entitats privades, com ara la Fundació Caixa Rural de Villar.

next