La central nuclear de Cofrents inicia la recàrrega de combustible

La desconnexió de la xarxa elèctrica nacional durarà 35 dies i es realitzarà a la 1 de la matinada d'aquest diumenge
2 novembre 2019 12:38h
 Els responsables de la central han mantingut una trobada informativa amb els alcaldes dels set municipis més pròxims a la central. / EFE ARXIU KAI FÖRSTERLING

VALÈNCIA (EFE). La central nuclear de Cofrentes iniciarà en la matinada d'aquest diumenge 3 de novembre una recàrrega de combustible després de 24 mesos de funcionament. En aquesta recàrrega se substituiran 252 elements dels 624 que integren el nucli, amb un cost estimat de 22,5 milions d'euros. 

La recàrrega és una parada programada, preparada i planificada que es duu a terme principalment per a renovar una part del combustible que alberga el reactor –normalment un terç–, amb la finalitat que aquest combustible "fresc" permeta iniciar un nou cicle de 24 mesos d'operació a plena potència.

La desconnexió de la xarxa elèctrica nacional, que durarà 35 dies, es realitzarà a la 1 de la matinada, han informat fonts d'Iberdrola. L'empresa que gestiona la nuclear ha afegit que durant aquesta actuació està previst realitzar 11.000 ordres de treball i 41 modificacions de disseny, dirigides a la modernització tecnològica contínua que es duu a terme en la planta. 

Entre els treballs més significatius, a més de la substitució del combustible, destaquen el canvi de deu barres de control, així com el manteniment de 31 accionadors de les barres de control, a més de la inspecció mitjançant ultrasons de l'atuell del reactor. 

En la zona de turbines i del generador, s'efectuarà una revisió general del cos de baixa pressió i la inspecció del rotor A, junt amb la prova d'estanquitat del generador elèctric. 

Es realitzaran també manteniment, inspeccions i millores en diferents equips de la central: turbines, bombes, vàlvules, canviadors de calor, equips elèctrics, torres de refrigeració. També es digitalitzaran diversos sistemes de control de processos. 

La majoria dels treballs, més del 80%, són actuacions de manteniment preventiu i inspeccions i proves, que únicament poden realitzar-se amb la central en situació de parada. 

En la realització de totes aquestes tasques programades participaran 1.200 persones d'un centenar d'empreses, que treballaran com a suport al personal habitual de la central. D'aquesta forma, durant prop de mes i mig, la planta comptarà amb unes 2.000 persones treballant. 

Amb caràcter previ a l'inici de la recàrrega, s'ha mantingut una trobada informativa amb els alcaldes dels set municipis més pròxims a la central (Cofrents, Xalans, Xarafull, Teresa de Cofrents, Zarra, Aiora i Cortes de Pallars) amb l'objectiu d'explicar-los les activitats de la recàrrega. 

L'execució dels treballs en la recàrrega permetrà assegurar el correcte funcionament de la instal·lació en el pròxim cicle i garantir que la central nuclear de Cofrents continue operant amb els millors estàndards de seguretat i fiabilitat.

next