El Centre del Carme i la UPV tracen un recorregut per la història recent de les belles arts valencianes

La mostra, sota el títol de 'Medio siglo que cont[arte]', reuneix 36 peces per a commemorar el 50é aniversari de la universitat
7 setembre 2019 11:18h
'Medio siglo que cont[arte]' és el resultat de l'activitat docent del màster interuniversitari de Gestió Cultural UPV-UV. / EFE

VALÈNCIA. El Centre del Carme i la Universitat Politènica de València ofereixen durant aquest mes de setembre un recorregut per les arts valencianes a través de l'exposició Medio siglo que cont[arte]. La mostra reuneix  36 peces, entre escultura i pintura, d'artistes com Manolo Gil, Anzo, José María Yturralde o Equipo Realidad.

L'exposició, en col·laboració amb el Consorci de Museus, conclou la celebració del 50é aniversari de la UPV (1968-2018) i reuneix una selecció d'obres del Fons d'Art de la universitat. Segons informen des de la Conselleria de Cultura, l'exposició conforma un pont a la benvinguda del nou curs acadèmic i ret un tribut artístic al futur, des de la memòria. 

Medio siglo que cont[arte] és el resultat de l'activitat docent del màster interuniversitari de Gestió Cultural UPV-UV. El procés organitzatiu s'ha dut a terme amb la participació de 37 estudiants i 7 docents. La sala Refectori del Centre del Carme és l'amfitriona d'aquesta exposició, i amb motiu: l'edifici va albergar durant anys l'Escola Superior de Belles Arts, que després es va transformar en Facultat de Belles Arts i es va traslladar al campus de Vera. Precisament després d'aquesta exposició, la sala Refectori acollirà la mostra amb les últimes adquisicions de la Col·lecció d'Art Contemporani de la Generalitat Valenciana.

La mostra s'enceta en un context des dels anys cinquanta i ofereix la col·lecció d'obres que, des dels noranta, ha anat atresorant la Universitat al llarg de cinc dècades. L'exposició ha sigut comissariada per Joan Aliaga i Nuria Ramón, del Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l'Art (DCADHA), junt amb el catedràtic del Departament de Pintura, Joan Peiró.

El recorregut artístic s'inicia amb una escultura de Nassio Bayarri, escultor i poeta de València, Distinció al Mèrit Cultural concedit per la Generalitat Valenciana el 2010. La seua obra és l'única que no forma part de la col·lecció, una excepció que s'explica perquè l'autor va exercir un paper important en la gestació del museu d'escultures de la Politècnica.

Medio siglo que cont[arte] s'estructura artísticament en dues parts. La primera, dissenyada amb un criteri cronològic i històric per dècades, inclou obres d'artistes com ara Manolo Gil, Vicente Castellano, Anzo, José María Yturralde, Rosa Torres, Ángela García o Equipo Realidad. Totes produïdes durant la segona mitat del segle XX, en un període en què els artistes plàstics valencians van manifestar una clara vocació per la innovació.

En la segona, les obres triades identifiquen conceptes o tendències. D'una banda, la mirada a la naturalesa de les obres de Chema López, Pamen Pereira, Irene Grau, Nicolás Munuera, Felipe Ferrer, Joan Llavería i Evarist Navarro. De l'altra, el tractament de l'abstracció, amb obres tan representatives com les de Carlos Maciá, Juan Olivares, Javier Chapa o Emilio Martínez. La mostra culmina amb una reflexió gràfica sobre la identitat i l'aspecte domèstic.

next