Diari La Veu del País Valencià
Cervesa artesana: un certificat basat en la recepta i no en el mètode

VALÈNCIA. L’artesania valenciana és una de les més riques i diverses. Començant per la seda, i passant pel vellut, la ceràmica, la fusta i les falles es poden trobar mil i un productes artesans. Fins i tot la cervesa. I és que el País Valencià és l’únic territori dins l’Estat que atorga la categoria d’artesà al mestre cerveser. Aquest distintiu, concedit per la Generalitat, no el pot tindre tothom, ja que cal complir uns requisits bàsics per a formar part d’aquest selecte –i envejat– club.

En contra d’allò que puga pensar la majoria, no cal fer la cervesa de forma rudimentària i sense màquines. El que fa que aquesta beguda siga realment artesana són els ingredients amb què està feta: llevat, aigua, cereals i llúpol. Ni més, ni menys. La recepta no pot incloure ni dacsa ni arròs, utilitzats per les grans empreses per a augmentar el midó de la beguda; ni tampoc cap tipus d’extracte ni líquid addicional. Tampoc no es pot pasteuritzar, perquè, tot i que aquest procés garanteix la longevitat de la cervesa, “mata tot allò pel que treballa un artesà: els aromes i el sabor autèntic”.

Així ho explica David Fra, president de l’Associació de Cervesers Valencians i comissari de l’exposició sobre cervesa artesana que acull el Centre d’Artesania de València. L’associació està formada per 22 empreses productores de cervesa, de les quals 18 compten amb el DECA, segell que les acredita com a artesanes. Al País Valencià hi ha vora 40 fàbriques de cerveses artesanes reconegudes. És a dir, amb registre sanitari i tots els papers en regla amb Hisenda.

L’associació està formada pels fabricants del 97% de litres de cervesa artesana que es produeixen al territori valencià. En total, es produeixen a l’any vora 2 milions de litres de cervesa artesana i aquesta copa l’1,8% de la quota de mercat del total de cervesa que beuen els valencians. Aquesta xifra, encara baixa, demostra per a Fra que encara tenen molt d’espai per a créixer. I és que, al seu entendre, la cervesa artesanal té un bon nínxol de mercat, fet que comporta que cada vegada més emprenedors opten per aquest negoci.

Comparteix

Icona de pantalla completa