Diari La Veu del País Valencià
Cinema Jove ret tribut als mestres del manga japonés amb un cicle de 16 pel·lícules

VALÈNCIA. Cinema Jove oferirà en la seua 34a edició un cicle dedicat a l’animació japonesa, un gènere que “suma cada vegada més seguidors i que últimament està molt present en les programacions de les plataformes digitals”, ha recordat el festival en un comunicat.

El festival ha programat 16 títols que ofereixen una mirada múltiple sobre l’animació nipona tant en gèneres com en narratives. El cicle es podrà veure a la sala 7 de l’Edifici Rialto de València. Cinema Jove està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i està reconegut per la Federació Internacional de Productors de Films (FIAPF).

En l’àmbit més experimental destaca Belladonna of Sadness, d’Eiichi Yamamoto, una peça artística dels setanta restaurada el 2016. Acompanya el cru relat de la protagonista un compendi inusitat de rock psicodèlic i llegenda medieval realitzat amb diferents tècniques que rares vegades associem a l’anime.

També amb un llenguatge despreocupat i iconoclasta poc habitual en el gènere figura en el cicle la pel·lícula Night Is Short, Walk on Girl, de Masaaki Yuasa.

D’altra banda, trobem les obres mestres de Hayao Miyazaki Nausicaä de la Vall del Vent i El viatge de Chihiro, una obra mestra del gènere valorada per la crítica entre les millors pel·lícules de la història del cinema i que va rebre més de 14 premis; entre ells, l’Óscar a la millor pel·lícula d’animació i l’os d’Or en la Berlinale.

La cinta es va convertir en una de les pel·lícules d’anime més taquilleres del món al costat de Your Name, de Makoto Shinkai, basada en una novel·la escrita pel director i reconeguda per la crítica i el públic per les seues seqüències de gran bellesa.

D’Isao Takahata, mort el 2015, es projecten El conte de la Princesa Kaguya i La tomba de les cuques de llum. La primera, basada en el conte tradicional japonés El conte del tallador de bambú, suposa el testament artístic del director, una proposta inusual en el gènere que li va valdre la nominació a l’Óscar a millor pel·lícula d’animació el 2013.

La segona, La tomba de les cuques de llum, està basada en una novel·la d’Akiyuki Nosaka, un supervivent de la II Guerra Mundial que va plasmar les seues experiències en el llibre que donaria origen al film.

També sobre la Segona Guerra Mundial es podrà veure Hiroshima, de Mori Masaki, un drama basat en la sèrie de manga homònima de Keiji Nakazawa, un animador i artista que va sobreviure al bombardeig. La pel·lícula retrata la crueltat de l’explosió de la bomba nuclear a Hiroshima al juliol del 1945 i els successos posteriors des del punt de vista d’un xiquet.

La ciència-ficció estarà present en el cicle amb pel·lícules de culte, com ara la futurista Akira, de Katsuhiro Otomo, i Ghost in the Shell, de Mamoru Oshii, guanyadora al festival de Sitges i imprescindible per a tot amant del gènere.

El cicle engloba, a més, altres relats socials, com ara l’assetjament i el fenomen fan en Perfect Blue, de Satoshi Kon; l’educació monoparental en Els xiquets llop, de Mamoru Hosoda; el viatge a l’interior de la ment en Paprika, de Satoshi Kon, i l’assetjament escolar en A Silent Voice, de Naoko Yamada, una de les poques directores l’obra de les quals ha arribat al nostre país.

Comparteix

Icona de pantalla completa