El CIS dona ales a Pedro Sánchez: el PSOE obtindria el 41% dels vots en unes noves eleccions

L'estudi, elaborat a principis de juliol, situa Unides Podem com a tercera força amb el 13% dels vots i dona la majoria en el Congrés al bloc de l'esquerra
30 juliol 2019 13:54h
El partit de Pedro Sánchez ampliaria l'avantatge sobre la resta de partits en unes noves eleccions, segons el CIS. /EDUARDO PARRA / EP

VALÈNCIA. El baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) de juliol augura una victòria clara de les forces d'esquerres en unes noves eleccions. Segons la previsió de l'organisme que dirigeix José Félix Tezanos, el PSOE obtindria el 41,3% dels vots si els espanyols són cridats de nou a les urnes, al voltant de 13 punts més que els resultats aconseguits el 28 d'abril. L'enquesta del CIS dona ales als dirigents del PSOE, que defensen que la convocatòria d'unes noves eleccions beneficiaria el candidat Pedro Sánchez.

L'estudi, que s'ha elaborat amb entrevistes fetes a principis de juliol, molt abans de la investidura fallida de Sánchez, situen com a segona força política el PP, amb el 13,7% dels vots. Serien tres punts menys que els aconseguits el 28 d'abril. La tercera força seria Unides Podem, amb el 13,1% dels vots, de manera que superaria Ciutadans. Els vots del partit de Pablo Iglesias i els del de Pedro Sánchez donarien al PSOE i a Unides Podem una àmplia majoria al Congrés, amb el 54% dels vots.

La dreta no aconseguiria superar els partits d'esquerres a causa de la crescuda del PSOE i de la caiguda de partits com Ciutadans i Vox. Els d'Albert Rivera baixarien 3 punts respecte al 28 d'abril, de manera que es quedarien amb el 12,3% dels vots; mentre que el partit de Santiago Abascal perdria quasi sis punts, en passar del 10,26% del 28A als 4,6% en la projecció del CIS.

Pel que fa a la resta de partits, Esquerra Republicana seria la sisena força al Congrés, amb el 4,5% dels vots (0,7 més en en les eleccions d'abril). Junts per Catalunya obtindria, segons la previsió del CIS, l'1,6% dels vots; PACMA, l'1,5%; el PNB, l'1,4%; EH Bildu, l'1,1%; Compromís,el  0,3%, i el Partit Regionalista Càntabre, el 0,2%. Tots aquests partits es mantindrien en valors similars als d'abril del 2019.

next