El CIS pronostica una còmoda victòria del PSOE al País Valencià si es convoquen eleccions

Ciutadans arrabassaria la segona posició al PP, Vox s'enfonsaria i Unides Podem guanyaria la tercera posició
30 juliol 2019 14:42h
El PSOE seria, de nou, el partit més votat al País Valencià. / EUROPA PRESS 

VALÈNCIA. El PSOE guanyaria les eleccions generals al País Valencià si se celebraren demà uns nous comicis. Segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de juliol, com també passaria al conjunt de l'Estat, els socialistes serien la força més votada amb el 33,6% dels vots. La previsió de vot directe de l'institut d'estudis d'opinió que dirigeix José Félix Tezanos confirma la reedició de la victòria del PSOE aconseguida en les eleccions generals del 28 d'abril i, a més, augmenta el suport ciutadà que rebria el partit de Pedro Sánchez. El PSOE va sumar el 27,96% dels vots a l'abril i, ara, arribaria al 33,6%.

Tot i la cautela de les dades que revela un estudi que no compta amb les entrevistes necessàries per a validar el sondeig per autonomies, la diferència amb la resta de partits creixeria en unes noves eleccions, segons el CIS. El PSOE trauria més de 20 punts de diferència al segon partit més votat, que ara com ara seria Ciutadans, amb l'11,2% (quasi set punts menys). Amb una diferència de poc més de dos punts d'intenció de vot, el PP baixaria i seria la quarta força més votada, amb un 8,9% dels vots (quasi 10 punts menys que el 28 d'abril), i la cinquena força seria Vox, amb un 3,9% (12% en les eleccions generals d'abril).

Després del PSOE, que tindria una posició de lideratge indiscutible, el bloc de l'esquerra el completaria Unides Podem, que passaria en pocs mesos de ser la quarta força més votada a la tercera. Tot i que perdria suports respecte al 28-A, la candidatura de Podem i Esquerra Unida sumaria, segons el CIS, el 9,2% dels vots quan en les urnes van obtindre el 14,32%. Compromís seria la sisena força més votada, amb el 2,3% dels vots, segons la previsió del CIS de juliol. Aquesta xifra suposa més de quatre punts per baix dels resultats del 28 d'abril.

En el cas d'Unides Podem, malgrat que no es coneix encara si es presentarien amb aquesta fórmula, el baròmetre pregunta per separat per Podem i Esquerra Unida: la primera rebria el 5,6% i la segona, el 3,6%.

next