El CIS de setembre dona al PSOE una còmoda victòria amb el doble d'estimació de vot que al PP

El baròmetre de setembre confirma el retrocés de Ciutadans i l'estancament de Podem
26 setembre 2019 12:45h
El PSOE seria el partit més votat en les eleccions del 10 de novembre. / ÓSCAR CAÑAS / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El baròmetre de setembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) deixa clarament el PSOE com a primer partit en estimació de vot. Així, l'enquesta realitzada entre l'1 i el 18 de setembre –tot just abans de la convocatòria automàtica de noves eleccions– pronostica que Pedro Sánchez guanyaria les eleccions si demà se celebraren els comicis.

Segons el baròmetre de setembre –que òbviament no recull la intenció de vot de Més País, el partit d'Íñigo Errejón–, el PSOE se situa en primera posició amb un 34,2% d'estimació de vot, un percentatge que dobla el del seu imminent perseguidor. El Partit Popular recupera la segona posició amb un 17,1% d'estimació de vot i Ciutadans completa el pòdium amb un 12,9%.

Podem seria la quarta força més votada amb un 12,2% (incloent En Comú Podem), mentre que si se suma el percentatge que aportaria a la coalició Unides Podem el partit d'Alberto Garzón, el percentatge creix fins al 15,5%. Un percentatge que permetria arrabassar la tercera posició a Ciutadans, segons el CIS.

Vox baixaria al 7,5% mentre que els catalans Esquerra i Junts Per Catalunya augmentarien el seu suport fins al 3,7% i 2%, respectivament.

El PNB i EH Bildu també guanyen respecte del 28 d'abril algunes dècimes arribant a un 1,6% i 1,2% d'intenció de vot.

En el cas de Compromís, el CIS encara no recull la incidència de la decisió de la coalició valencianista de sumar-se al projecte de Més País. En aquest sentit, el baròmetre situa el partit de Joan Baldoví en una estimació de vot del 0,6%.

 

next