La ciutadania podrà consultar el cost de les campanyes institucionals en un cercador de la Generalitat

La conselleria encapçalada per Rosa Pérez Garijo pretén aconseguir més transparència en les campanyes de promoció institucional
14 juliol 2019 12:59h
S'habilitarà un buscador gràcies al qual la ciutadania podrà consultar el cost de la publicitat institucional. / RICARDO RUBIO, EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Aquest diumenge ha conclòs el primer seminari del Botànic II, celebrat aquest cap de setmana a Montanejos. Com és habitual, en l'última jornada s'han donat a conéixer els 60 objectius –cinc per departament– que s'han marcat les conselleries per a aquest semestre.

En el cas de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, un dels compromisos adquirits és el d'aconseguir una major transparència en les campanyes de promoció institucional. Per això, s'habilitarà un buscador gràcies al qual la ciutadania podrà consultar el cost de la publicitat institucional. En paraules de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, es tracta d'un sistema "innovador" que no es troba en cap lloc de l'estat espanyol.

"El nou cercador de publicitat institucional suposa un salt en la transparència d'aquesta informació, tot acomplint amb l'obligació establida en la Llei 2/2015 de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de publicar el cost de les campanyes de publicitat i de promoció institucional, desglossant els mitjans de comunicació empleats, l'import destinat a cada mitjà i el cost dels diferents conceptes, almenys una vegada a l'any", informa la Generalitat.

A més, segons les mateixes fonts, es compleix el Decret 105/2017, que estableix que "es publicarà informació relativa a totes les campanyes i accions de publicitat i de promoció institucional que es realitzen, especificant-ne l'òrgan promotor, el seu cost i el desglossament dels mitjans de comunicació concrets emprats, l'import destinat a cada mitjà, els criteris utilitzats per a realitzar la seua distribució entre aquests, el cost dels diferents conceptes i la modalitat i el període d'execució". 

Per primera vegada al País Valencià, s'aplicarà la transparència en aquest àmbit. "La connexió entre l'aplicació de gestió de la promoció institucional i la publicació en el portal de transparència permetrà accedir de manera automatitzada i en formats reutilitzables a la informació sobre la publicitat institucional, que estarà sempre actualitzada", recull el document facilitat per la Generalitat.

La possibilitat de consultar el cost de publicitat i promoció institucional a través d'un sistema de cercadors suposa un model de presentació de la informació "completament innovador" que no es troba actualment a l'estat espanyol; només Múrcia disposa d'un sistema de cerca per a consultar aquesta informació.

El nou cercador facilitarà la reutilització i l'accés senzill a la informació i, a més, suposarà una major eficiència, ja que evitarà que s'hagen d'elaborar documents per a publicar-los anualment en la web.

next