Ciutadans s'oposa a recuperar el dret civil valencià que defensen el Botànic i el PP

La formació taronja justifica el seu rebuig defensant un dret civil comú a tot l'Estat
11 febrer 2019 12:40h
La iniciativa es portarà a ple de la cambra autonòmica per a la seua aprovació definitiva.. / INMA CABALLER/ CORTS VALENCIANES

VALÈNCIA. Els partits que conformen l'acord del Botànic (PSPV, Compromís i Podem) i el PPCV han donat suport a la proposició de llei de modificació de la disposició addicional segona de la Constitució per a la recuperació "efectiva" del dret civil valencià, proposta signada per aquestos grups i a la qual s'ha oposat Ciutadans.

La votació d'aquest dilluns s'ha produït en la comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat de les Corts i suposa que aquesta iniciativa es portarà al ple de la cambra autonòmica per a la seua aprovació definitiva.

Ja el passat 24 d'octubre es va aprovar al ple de les Corts la seua tramitació parlamentària amb el mateix sentit de vot per part dels grups que el que s'ha produït aquest dilluns. Aleshores, Ciutadans va justificar el seu rebuig defensant un dret civil comú a tot l'Estat.

En concret, el text reclama incloure un segon paràgraf en la disposició addicional segona de la Constitució perquè la competència legislativa civil de les autonomies assumida en els seus Estatuts d'acord amb l'article 149.1.8 de la Constitució s'estenga "a la recuperació i actualització del seu dret privat històric d'acord amb els valors i principis constitucionals".

A més, la proposta assenyala que l'Estatut d'Autonomia recull des de la reforma de 2006 el desenvolupament del dret civil valencià i que s'han promulgat lleis, com les de règim econòmic matrimonial, de custòdia compartida i d'unions de fet, que han sigut tombades pel Tribunal Constitucional, la qual cosa deroga de facto les disposicions estatutàries entorn del dret civil propi.

Debat a les Corts

En el debat de les Corts de presentació d'aquesta iniciativa, el portaveu socialista, Manolo Mata, va destacar que no es tracta d'un problema de "sentiments", sinó "de dignitat com a poble". No obstant això, va alertar que més enllà de recuperar aquesta potestat legisladora en matèria civil, aquest dret no pot ser "regressiu" i perjudicar la igualtat entre homes i dones: "Visca el dret foral, però que muira el dret foral anacrònic".

La portaveu adjunta de Podem Fabiola Meco va considerar que aquesta proposta obri "una finestra d'oportunitats" després de les tres sentències del Constitucional que han donat "tres portades a lleis valencianes". "Necessitem continuar avançant en conquestes".

Per la seua part, Isaura Navarro, de Compromís, va assegurar que es tracta de "recuperar el nostre autogovern, la qual cosa ens toca, la qual cosa està en el nostre estatut". "Negar el nostre dret civil és negar la nostra història", va advertir. 

Així mateix, la diputada del PP María José Ferrer Sansegundo va recordar que el País Valencià és l'únic territori que va tindre dret civil propi des del segle XIII i ara, "en la pràctica", no. Per tant, va alertar que seria "un error històric estratègic vincular-lo a marcs nacionalistes" perquè "generacions de valencians de diferent orientació política l'han reclamat".

No obstant això, Emigdio Tormo, de Cs, va explicar el seu rebuig assenyalant que el seu partit defensa la seguretat jurídica i la igualtat de drets a tot l'Estat: "El dret civil comú és modernitat, progrés i capacitat de desenvolupament".

next