Col·lectius ecologistes i veïnals de Paterna censuren l'acte celebrat per Intu junt amb representants polítics

La protesta critica la presència d'un conseller en l'acte mentre la Generalitat estudia si interposar un recurs a una sentència del TSJ decisiva en el futur d'Intu Mediterráneo
18 desembre 2019 18:21h
Alguns activistes han protestat a les portes. / COORDINADORA MOLES

VALÈNCIA. La Coordinadora per a la Protecció de les Moles ha desplegat aquest dimecres una pancarta contra l'acte promogut per Intu Mediterráneo i el diari El Levante-EMV sobre "ciutats i espais sostenibles", en el qual han participat diversos representants públics. Entre ells, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, qui ha sigut l'encarregat d'obrir la jornada. 

El col·lectiu ha emés un comunicat referendat per altres moviments, com ara l'Aliança per l'Emergència Climàtica, en què considera "molt greu i perillós per a la salut democràtica" que un conseller participe en aquest acte "quan la Generalitat està estudiant si interposar un recurs o no a una sentència molt qüestionada que va emetre fa poc el Tribunal Superior de Justícia (TSJ)".

Cartell de l'acte celebrat aquest dimecres.

En concret, es refereix a la resolució del TSJ del passat 18 d'octubre que dona la raó a Intu en considerar que cap de les raons al·legades per la Conselleria d'Habitatge "té entitat suficient" per a paralitzar el projecte de macrocentre comercial que la multinacional pretén construir en el paratge natural de les Moles. Davant la sentència, l'advocacia de la Generalitat ha presentat al·legacions, però encara no ha esclarit si hi recorrerà.

"Aquesta promotora està intentant reduir el rebuig social que genera el macrocentre comercial que volen implantar a Paterna, ja que arrasaria un espai natural únic en l'àrea metropolitana de València que està en procés de ser inclòs en el Parc Natural del Túria, i també destruiria milers de llocs de treball en el comerç local i en altres centres comercials", critica la Coordinadora, qui a més lamenta que España no ha rebut encara els representants de la societat civil contraris al projecte

"Mecenes al servei de l'interés comercial"

El president de l'Associació de Veïns de Paterna Centre, Jorge Samblas, també critica la presència de càrrecs polítics en l'acte organitzat per Intu. "Han actuat com a mecenes al servei de l'interés comercial. El vertader benefici social és preservar l'ecosistema", ha assegurat.

Entre els participants en l'acte es troben l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo (PSPV); la vicealcaldessa de Paterna, Sandra Gómez (PSPV), i l'alcalde d'Alfafar, Juan Ramón Adsuara (PP), a més del ja esmentat conseller España (PSPV). 

A parer de Samblas, l'actuació d'Intu no és més que "un nou pelotazo urbanístic" mitjançant la multinacional, que ja ha arribat a preacords per a, a partir de l'establiment del centre comercial, "requalificar 4 milions de metres quadrats en sòl urbanitzable". "No han vingut a donar un valor afegit al terreny", assegura, tot insistint que aquesta obra "atempta contra el benestar de la gent".

A més a més, la Coordinadora ha exigit al govern del Botànic "que la declaració d'emergència climàtica siga palpable en fets i, en aquest cas concret, que s'interpose el recurs contra la sentència del TSJE perquè l'aberració que suposa Intu Mediterráneo no es puga materialitzar". "Macrocentres comercials, devoradors d'energia i d'aigua i generadors de milions de desplaçaments en automòbil fan que les ciutats on s'ubiquen siguen qualsevol cosa excepte sostenibles", ha afegit.

Aquest dimarts, també el diputat d'Unides Podem a les Corts Ferran Martínez criticava que representants del Consell participen en la "rentada d'imatge" que la multinacional britànica Intu "pretén dur a terme" amb l'organització d'aquest fòrum. 

next