Colomer creu que les platges sense fum són "el futur" i que no afectarien el turisme

El secretari autonòmic de turisme veu "lògic" que les normatives municipals imposen prohibicions al tabac a les platges
12 agost 2019 16:53h
L'Ajuntament de València està estudiant aquesta mesura de regular el tabac a les costes per a millorar les platges. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat que creu que la proposta de platges sense fum és "molt interessant" i que pot atorgar a les costes que l'implanten un "avantatge competitiu". "Sota el meu punt de vista, és el futur", ha subratllat.

Així s'ha pronunciat el titular de Turisme aquest dilluns en declaracions a Europa Press, després que l'Ajuntament d'Orpesa (la Plana Alta) haja convertit la cala Retor en la "primera platja lliure de fum de tota la Comunitat Valenciana".

En aquest context, Colomer ha apuntat que, amb les seues competències, no té "possibilitat d'accedir a aquest tipus de decisions", encara que considera "lògic" que des de la reglamentació municipal s'introduïsca aquest "element diferenciador i aquest avantatge competitiu".

"És una proposta molt interessant, que va en la línia de millorar la neteja, el confort, la salut i l'entorn, i tot són valors que encaixen en el concepte de platja sostenible. Em sembla molt interessant, està en òrbita de treballar la neteja i salut", ha sostingut.

Quant a una possible afecció al turisme, Colomer ha destacat que "no hi ha motiu perquè afecte", al mateix temps que ha ressaltat que creu que es tracta d'un "avantatge competitiu", i ha afegit que "és bo que aquestes decisions es facen buscant punts de consens".

Així mateix, ha advocat per crear un "desig social" i ha apostat per la pedagogia per a implantar aquestes platges "lliures de fum". "La llei antitabac protegeix els espais tancats, però també pot fer-ho als espais naturals", ha recalcat Colomer.

València estudia implantar la mesura

En la mateixa línia, l'Ajuntament de València està estudiant aquesta mesura de regular el tabac a les costes per a millorar les platges i que la qualitat de l'aire siga "òptima". Aquestes mesures es prendran "atenent les condicions de les platges de València i l'experiència de municipis que han anat per davant en la implantació d'aquestes mesures", han detallat a Europa Press fonts municipals.

En aquest context, en unes declaracions recents, després de ser nomenat regidor delegat de Qualitat Acústica i de l'Aire i de Platges, Giuseppe Grezzi va fer una "declaració d'intencions" en assegurar que estudiaria totes les mesures que permeteren millorar la qualitat de les platges i va destacar com un dels seus objectius millorar la qualitat de l'aire.

D'aquesta manera, el consistori està estudiant com concretar aquestes mesures de millora de qualitat de l'aire i de les platges. "No és més que un objectiu verbalitzat. Concrecions no hi ha ara", han puntualitzat les mateixes fonts.

El PP demana platges sense fum però sense sancions

Referent a això, el PP a l'Ajuntament de València va anunciar que presentaria una moció davant la Comissió d'Ecologia Urbana i Emergència Climàtica per a instar el consistori que pose en marxa la iniciativa 'Platges sense fum' en alguna de les nou del terme municipal però "sense imposar cap mena de sanció".

"A més que el tabac és perjudicial per a la salut, les burilles no solament embruten l'arena de les platges, sinó que tarden fins a deu anys a degradar-se, per la qual cosa poden arribar a contaminar milers de litres d'aigua i perjudicar la fauna marina", va assenyalar aquest dissabte en un comunicat.

"Respectar el medi ambient"

L'Ajuntament d'Orpesa ha creat "la primera platja lliure de fum" del País Valencià en la cala Retor en una iniciativa per a "respectar el medi ambient". En la mateixa línia, aquest dilluns ha posat en marxa un altre projecte amb la finalitat de netejar les aigües, ha assenyalat el consistori en un comunicat.

Així, amb la col·laboració de l'empresa de motos aquàtiques AquaVentur, la nova iniciativa consisteix en la recollida de residus plàstics i envasos que es troben en el mar per part dels usuaris que gaudeixen de les nombroses eixides amb moto aquàtica, els qui col·laboren de manera totalment altruista netejant qualsevol residu que detecten en el seu trajecte.

Des del consistori han avançat que seguiran amb el foment d'aquest tipus de mesures per a aconseguir conscienciar veïns i turistes sobre la importància de conservar i cuidar del medi ambient.

L'alcaldessa de la localitat, María Jiménez, ha destacat la importància de protegir el mar i la muntanya i, per a això, estan posant en marxa "mesures noves per a la protecció del medi natural.

next