La setmana passada, la policia va detenir a Alacant un matrimoni paquistaní per explotació laboral. Dos compatriotes, a canvi de menjar i llit, treballaven en l’establiment de kebabs de la parella. Pocs dies abans, la policia també va actuar contra tres persones índies pel mateix motiu, però, en aquesta ocasió, els treballadors sense papers almenys cobraben 200 euros per rentar cotxes.

Si fets semblants esdevenen notícia és perquè aquestes pràctiques són censurables a la nostra societat, que ha aconseguit regular i protegir els drets laborals dels individus. Però mirem bé al nostre voltant. Conec persones que treballarien només per poder menjar i dormir en un llit, i no són precisament de l’altra banda del planeta. És més, n’hi ha moltes que treballant pel salari mínim interprofessional no poden pagar-se ni aliments ni sostre. Significativament, algunes ofertes laborals que s’anuncien ni tan sols informen del salari que ofereixen, en una mena de subhasta en la qual els aspirants aposten a la baixa.

El nostre empresariat, ara tan donat a pontificar i tan callat i sumís amb el poder quan tenia les butxaques plenes, ens diu que hem de treballar més i per un sou inferior. No veig la diferència entre aquesta proposta d’esclavitud i l’actitud del matrimoni paquistaní, excepte que la nostra és una esclavitud legalitzada i recollida en un contracte.

L’historiador Ferran Garcia-Oliver, en un treball magnífic titulat “Observant Famílies” (el podeu trobar per internet) on estudia les relacions entre jueus i cristians en la Gandia de l’Edat Mitjana, descriu com moltes famílies donaven els seus xiquets a canvi de deutes o simplement de manutenció i criança. Bé, ja ho feien els romans, i aquesta pràctica esclavista no ens hauria de sorprendre tant: a casa nostra, fa només unes dècades era molt comú que els pares enviaren a les xiquetes “a servir”, a treballar en cases dels més rics a canvi de res. De res? De menjar, de vestir, de dormir en un lloc decent. Treballar a canvi de sobreviure.

Ara les famílies ja no donen els fills a altres, però s’ofereixen per acollir ancians desconeguts a casa a canvi de la seua pensió. O treballen en condicions pèssimes, renunciant als somnis de la seua de vida, per pagar la hipoteca i el menjar dels fills. L’esclavitud no ha desaparegut. Mireu bé pel carrer, per la finca o en la vostra família. No porten cadenes. Són els esclaus d’ara.

Comparteix

Icona de pantalla completa