Diari La Veu del País Valencià
Merkel i el cambrer d’Ischia
Sé que no sóc gens original, a mi també m’ha commogut la història de Merkel i el seu cambrer. Fa uns dies, la cancellera alemanya, en unes breus vacances en l’exclusiu Hotel Miramare de l’illa italiana d’Ischia, va descobrir que “el seu cambrer favorit”, Cristoforo Iacono, estava en l’atur. Merkel el va voler visitar, i Cristoforo i la seua família l’acolliren civilitzadament, la convidaren a un cafè i van parlar de trivialitats.

La notícia va donar ràpidament la volta al món i s’oblidarà amb la mateixa celeritat, però ofereix substància suficient com per a remoure la nostra perplexitat. Perquè, és paradoxal vore com el diktat econòmic de Merkel pretén humanitzar-se (això sí, després de relaxar-se en una platja privada) davant les mateixes víctimes que provoca. (S’haurà sentit Merkel responsable? Li haurà oferit al seu ex-cambrer un minijobs a Alemanya?).

Curiosament, l’illa d’Ischia és on desenvolupa la història de la pel·lícula Avanti! (Billy Wilder, 1972), que a Espanya, a més de retallada per la censura, va ser titulada com ¿Qué pasó entre mi padre y tu madre? (no comment). El film, entre altres coses, és una apologia de l’hedonisme mediterrani, i una crítica a la moral protestant i al mercantilisme de mirada estreta. M’agradaria imaginar Merkel en el paper de l’industrial nord-americà, el molt quadriculat senyor Wendell (protagonitzat per Jack Lemmon), també amb els seus cambrers fidels, convertint-se en humà gràcies a la màgia de l’illa i a un amor furtiu.

Ischia protagonitza a més un text de Truman Capote, on va viure quatre mesos en 1946. L’escriptor descriu “els esquadrons” d’homes en l’atur que xarren sota els arbres i “riuen amb veu bronca”. I, en referència a Gioconda, una jove criada, diu: “Sap Déu que treballa massa, ací, en la pensione, on neteja les habitacions i fa de cambrera. Francament hauria de donar gràcies per tenir treball, atés que la desocupació és el major problema de l’illa”. Després de quasi 70 anys, la gent d’Ischia torna a estar en el carrer, com en tota l’Europa meridional.

Ischia ens serveix com a metàfora de l’antagonisme entre (en aparença) l’eficient Nord, que orgullosament representa Alemanya, i el Sud vitalista. És que els laboriosos alemanys que voten Merkel no tenen raó? No han de pagar els seus propis errors els països del Sud, que han llançat de braç alegrement els recursos prestats? Menys dolce far niente i més treballar!

Cal llegir l’article del professor Viçens Navarro publicat en la revista alemanya Kulturaustausch sobre Les responsabilitats de “l‘establishment” alemany en la crisi espanyola per acabar d’una vegada amb l’odiós mite de l’Alemanya de seny, esforçada i previsora front a l’indolent Sud estés al sol com una sagrantana. Un mite que, per cert, no és compartit ni tan sols a Alemanya (almenys, no des de l’esquerra) i que és el producte de l’entramat polític-financer que representa Ángela Merkel, visitant de pobres cambrers en l’atur.

Comparteix

Icona de pantalla completa